Edellisen kirjoituksen antikaupallinen asenne kaupallisessa blogissamme jatkuu! Tänään Kapteeni Haddockin jyrän alle joutuvat makuupussilakanat, nuo sillinrasvassa käristettävät hirvitykset!
Kirjoituksen tarkoituksena on tukea hieman vastuullisuussanomaamme: ostetaan kerralla laadukkaat ja kevyet varusteet, eikä halpaa makuupussia jota myöhemmin joudutaan täydentämään turhaan valmistetulla, painavalla ja hankalalla makuupussilakanalla. Tuhannen tulimmaista!
Miksi retkeilijät ostavat makuupussilakanoita?
Juonen kulku menee useimmiten näin: retkeilijä menee kauppaan ostamaan makuupussia. Kaupassa on kaksi pussia, toinen hieman nollan yläpuolelle ja toinen sen alle.
Retkeilijä empii, eikä myyjästäkään ole oikein apua. Ohuempi pussi näyttää pienemmältä, ja se on halvempikin. Valmistajan mukaan se on kolmen vuodenajan pussi, joten kai sillä tarkenee. Retkeilijä ei välttämättä hoksaa, että kansainvälisen valmistajan kolme vuodenaikaa ei oikein vastaa Lapin kolmea vuodenaikaa.
Retkeilijä miettii kaupan lämpimien valojen loisteessa, että jos nyt tulee muutama yö alle nollan, niin kyllähän sitä pärjäilee. Ajatus menee ohi nopeasti. Liian nopeasti. Retkeilijä marssii kassalle ja ostaa pussin. Voi tuhannen tykinreikää!
Ruskaretki koittaa, ja retkeilijä vetäytyy pussiin syvällä Kekkospuiston ikimäntyjen huminassa. Kylmä ilta kuuraa teltan pinnan. Viisi minuuttia pussissa oltuaan retkeilijällä on jo kylmä. Ja yö on vasta tulossa!
Koiranunta kärvistellyt retkeilijä palaa vaellukselta ja alkaa tutkia makuupussilakanaa, sillä pussi on nyt ostettu, mutta toista kertaa sillä ei reissuun lähdetä ellei lämpöä saada lisää.
Kuinka paljon makuupussilakana tuo lisälämpöä?
”Makuupussilakana tuo ainakin +95°C lisälämpöä” sanoo retkeilijän kaveri. Makuupussilakana vaikuttaakin hyvältä vaihtoehdolta. Graafikko on piirtänyt makuupussilakanan pakkaukseen kuvan, jonka mukaan ydinreaktori käynnistyy kun lakanaan käpertyy. Vaikuttaa loistavalta!
Retkeilijä tuijottaa sänkynsä paksua paksua peittoa, ja epäilee väitettä hetken. Jos huoneenlämmössäkin tarvitaan noin paksu peitto, voiko ohut silkkilakana tuoda juurikaan lisää lämpöä?
Retkeilijä on oikeassa. Makuupussilakana ei ole valosapeli. Sen tuomaa lämpöä voi verrata samanpaksuiseen fleece-torkkupeittoon, sillä materiaali on useimmiten fleece tai vieläkin ohuempi silkki. Lakanoiden materiaaleissa ei ole mitään sen ihmeempää taikaa.
Makuupussilakana on myös hieman hankala, sillä sen pussiin saaminen vaatii lisäpainimista. Lakanassa ei ole myöskään vetoketjua, joten makuupussin vetoketjun käyttäminen vaatii ensin klaustrofobista ujuttautumista lakanan sisältä pois. Tuhannentuhattamiljoona tulen palavaa turjaketta, kuinka hankalaa!
Kun makuupussilakanaa vertaa samanpainoseen untuvamäärään on lämpimyys untuvaeristeellä ihan eri tasolla. Se untuvamäärä, jonka makuupussilakanan painolla ja hinnalla saisi, on aivan merkittävästi lämpimämpi kuin lakanan tuoma lisälämpö. Valitettavasti untuvaa ei voi lisätä makuupussiin enää jälkikäteen. Merimarsun munaskut sentään!
Parempi vaihtoehto makuupussilakanalle
Makuupussilakanan sijaan kannattaa siis hankkia heti alkuun riittävän lämmin ja laadukas makuupussi tai retkipeitto. Pussin Comfort-arvon olisi hyvä olla hieman pakkasen puolella.
Tämä johtuu siitä, että untuvan eristyskyky on aivan eri tasolla fleeceen tai silkkiin verrattuna. Lisäksi untuva pakkautuu pienempään tilaan, ja on kätevämpää kun se on valmiina pussin sisällä.
Makuupussikaupoilla kannattaakin miettiä enemmän liian kylmää kuin kuumaa. Pussin raottaminen on helppoa, kun taas lisälämmön tuominen pussiin vaikeampaa.
Ostin jo liian ohuen makuupussin – mitä teen?
Itselleen rehellinen retkeilijä voi niellä ylpeytensä ja päivittää pussin lämpimämpään. Se on vääjäämättä edessä, jos vaeltamista aikaa jatkaa pidempään. Vanhan pussin voi myydä kirpputorilla kesäretkeilijälle tai lämpimien pasaatituulten vietäväksi.
Hyvä vaihtoehto viileän pussin ostaneelle on nykyaikainen lämmin retkipeitto. Tämä on paitsi reilusti lämpimämpi, myös todennäköisesti kevyempi kuin vanha pussi. Retkipeitto on myös edullisempi kuin vastaavanlämpöinen makuupussi, koska siinä ei ole vetoketjua ja huppua. Voit myös yhdistää uuden retkipeiton vanhan makuupussisi päälle, jolloin sinulla on talviretkeilyyn soveltuva yhdistelmä! Näin vanha pussi ei ole hukkainvestointi.
Jos haluaa viivyttää tätä vääjäämätöntä kohtaloa, voi makuupussiin laittaa päälle kevytuntuvatakin. Ultrakevyet untuvahousut auttavat myös paljon enemmän kuin makuupussilakana, mutta nipistävät makuupussikassasta taas euroja. Kevytuntuvatakkiin ja -housuihin pukeutumalla ohuessa pussissa tarkenee kuitenkin paljon paremmin makuupussilakanaan verrattuna. Vaatteita voi myös käyttää päällä, mutta makuupussilakanaa ei, ellei sitten makaa paikoillaan kuin turkasen merinorsu!
Mutta lakana pitää makuupussin puhtaana!
Makuupussissa ollaan joka tapauksessa vaatteet päällä, eikä se kovinkaan paljon likaannu. Makuupussin kanssa nukuttaessa kannattaa käyttää vähintään kuivaa nukkumakerrastoa ja pipoa. Mitä enemmän vaatteita päällä, sitä enemmän likasuojaa, ja sitä lämpimämpi pussissa on.
Makuupussin pesemistä ei kannata myöskään pelätä. Se on ihan normaali juttu. Makuupussia pestään aivan kuten muitakin käyttötekstiilejä sen likaantuessa. Hyvät pesuohjeet löytyy esimerkiksi Kevytretkeilijän opas -kirjasta.
Sillä, turkasen turkanen, likaantumista peläten ei kannata lisätä rinkan painoa ylimääräisellä turhalla lakanalla!
Keskustelua makuupussilakanoihin pettyneistä löytyy useilta palstoilta. Tässä yksi keskustelu Redditin Ultralight-palstalta.
Makuupussit ja retkipeitot
Talvivarusteet
Makuupussit ja retkipeitot
Makuupussit ja retkipeitot
Makuupussit ja retkipeitot
Makuupussit ja retkipeitot
Makuupussit ja retkipeitot
Makuupussit ja retkipeitot
Retkityynyt
Retkityynyt
Retkityynyt
Retkityynyt