Pitkän vaelluksen suunnittelu – Vinkit onnistuneeseen reissuun

Pitkä vaellus

Miten suunnitella pitkä vaellus? Seuraava opas on pitkän matkan vaeltaja Teemu Hartikaisen kirjoittama. Hartikaisella on takanaan yli 15000 kilometriä vaellusta kaikkina vuodenaikoina. Hän on vaeltanut mm. Norge på Langsin, PCT:n, UKK-reitin, Vita Bandetin ja Gröna Bandetin. Hartikainen on eittämättä yksi Suomen kokeneimpia vaeltajia, joten meillä Farlitella kuuntelemme hänen neuvonsa tarkasti. Hartikainen kirjoittaa blogia osoitteessa rinkkajapulkka.com.

Teksti ja kuvat: Teemu Hartikainen

 

Pitkälle vaellukselle                

Pitkän vaelluksen suunnittelu ja toteutus on haastava, mutta palkitseva prosessi. Useiden viikkojen tai jopa kuukausien mittainen vaellus luonnon keskellä vaatii sekä fyysistä että henkistä valmistautumista, huolellista varustautumista ja realistista suunnittelua. Tämä opas tarjoaa kattavan näkemyksen siitä, miten onnistuneen pitkän vaelluksen voi suunnitella alusta loppuun. Kerron myös vinkkejä omilla pitkillä vaelluksilla kohtaamista ongelmista ja niiden ratkaisuista!

Pitkän vaelluksen määritelmä ja sen merkitys

Viittaan pitkällä vaelluksella pääsääntöisesti yli kolme viikkoa kestäviin vaelluksiin. Normaalit vaellukset ovat tyypillisesti pituudeltaan 4-14 vuorokautta. Mistä tällainen jaottelu? Pitkä vaellus vaatii enemmän suunnitelmallisuutta, sillä olennainen ero on, että välillä käydään matkan varrella täydentämässä muonavarantoja, ja joudutaan siirtymään esimerkiksi erämaa-alueelta toiselle. Myös pitkäkestoinen rasitus tuo haasteensa, ja varusteisiin sekä niiden painoon on kiinnitettävä erityistä huomiota. Vaikka pitkä vaellus voi olla käytännössä vain useampi lyhyt vaellus ketjutettuna peräkkäin, vaatii se enemmän valmistautumista. Siksi unelmansa toteuttaminen kannattaa aloittaa heti!

Pitkän vaelluksen suunnittelu
Pitkä vaellus vaatii huolellista suunnittelua.

Pitkän vaelluksen voi määrittää myös kuljetussa matkassa – Päivi Mattilan ja Jouni Laaksosen uudessa “Pitkät vaellukset” -kirjassa on otettu mukaan lähinnä yli 500 kilometrin mittaisia vaellustarinoita, tosin joitain poikkeuksia on. Esimerkiksi suosittu Kungsleden Ruotsissa on hieman yli 400 kilometriä pitkä, ja suurimmalla osalla siihen menee aikaa kolmisen viikkoa. Kevytretkeilijä kulkee tämän matkan halutessaan kahdessa viikossa, jotkut vielä nopeammin. On huomioitava vaeltajan kuntotaso, vaelluksen motiivit sekä varusteiden paino ja vallitsevat sääolot kun tehdään linjanvetoa siitä, mikä on pitkä vaellus. Yhden tekijän varaan pitkää vaellusta ei voi määrittää, mutta jotain osviittaa voimme saada jo kilometrimäärästä suhteutettuna käytettyyn aikaan. 

Pitkiä vaelluksia voi jakaa useaan luokkaan – on pitkiä vaelluksia, ja on oikeasti pitkiä vaelluksia. Siinä missä muutamassa viikossa pääsee jo jonkinlaiseen vaelluksen makuun, on usean kuukauden mittaisella vaelluksella vielä aivan eri vaiheet edessä. Pidän itse noin 1,5-2 kuukauden reissua jo sellaisena, että alkaa oikeasti tottua vaellusarkeen ja keho virittäytyy kävelyä varten. Mielestäni ei ole oleellista eroa, kestääkö vaellus kaksi vai viisi kuukautta, mutta kahden ja viiden viikon välillä on huima ero valmistautumisessa ja vaelluksella koetussa muutoksessa. Kilometreissä aletaan puhua noin tuhannen kilometrin rajan ylittämisestä, joka täyttyy esimerkiksi Ruotsin Gröna Bandetin loppupuolella (reitti on 1300 km pitkä).

Yläpäässä skaalaa yli 5000 kilometrin mittaiset vaellukset ovat jo poikkeuksellisia. Pitkien vaellusten “pyhänä kolminaisuutena” voidaan pitää Yhdysvaltojen “Triple Crown of Hiking” -vaellusreittejä eli kolmen pitkän vaellusreitin suorittamista: Appalachian Trail (3538 km), Continental Divide Trail (4990 km) ja Pacific Crest Trail (4260 km).

Miksi lähteä pitkälle vaellukselle?

Motivaatio pitkälle vaellukselle lähtöön vaihtelee yksilöllisesti. Yhdelle se on keino kehittää vaellustaitoja tai testata fyysisiä rajojaan, kun taas toisille se voi olla keino paeta arjen kiireitä ja löytää sisäinen rauha. Pitkät vaellukset tarjoavat mahdollisuuden elää yksinkertaista elämää, jossa päivän ainoa tavoite on oleilla luonnossa ja saada liikuntaa ulkoilmassa. Tämä minimalistinen elämäntapa voi avata uusia näkökulmia elämään ja auttaa arvostamaan pieniä asioita. Miten hyvältä suihku tuntuukaan kuukauden erämaavaelluksen jälkeen!

Lisäksi pitkä vaellus on tilaisuus tutustua syvällisemmin ympäröivään luontoon. Vaelluksen aikana voit kokea luonnon kiertokulun eri vuodenaikoina ja nähdä maisemien muuttuvan päivä päivältä. Tämä tarjoaa harvinaisen mahdollisuuden rauhoittua irti teknologiasta, kiireestä ja keskittyä elämään tässä ja nyt.

Pitkän vaelluksen merkitys on enemmän kuin pelkkä retki luonnossa. Se on henkilökohtainen matka, joka tarjoaa mahdollisuuden irrottautua arjesta, syventyä luontoon ja löytää yhteys itseensä. Monet kokevat pitkän vaelluksen aikana henkistä kasvua ja elämänasenteen muutoksia, kun he joutuvat kohtaamaan luonnonvoimat ja itsensä rajoitukset ilman arjen mukavuuksia. Pitkään luonnossa vietetty aika myös auttaa tarjoamaan ympäristön, jossa pystyt jäsentelemään mieltä askarruttaneita asioita, ja löytämään uusia suuntia vaelluksen jälkeiseen elämään.

Unelmiensa toteutumista ei kannata jäädä odottamaan, sillä ikinä ei tiedä, mitä elämä myöhemmin vastaansa tuo. Paras aika suunnitella ja toteuttaa pitkä vaellus on nyt!

Pitkän vaelluksen suunnittelu

Kun päätös pitkälle vaellukselle lähdöstä on syntynyt, ja vaellusta alkaa suunnittelemaan, voi urakka tuntua ylitsepääsemättömän suurelta. Näin on etenkin, jos koettaa soveltaa samoja keinoja kuin on tottunut viikon mittaisiin reissuihin valmistautuessa käyttämään. Pitkää vaellusta ei koskaan voi suunnitella samalla tavalla alusta loppuun siten, että kaikki menisi juuri niin kuin on suunnitellut. Pitkä vaellus, paljon muuttujia; minuuttiaikataulun kasaaminen exceliin on turhaa, ja jokaisen ruoka-annoksen suunnittelu kuukausiksi eteenpäin on kerralla tekemätön paikka.

Kartat ja taulukot ovat tärkeitä pitkää vaellusta suunniteltaessa.

Mitä pidempi vaellus on mielessä, sitä vähemmän sille voi varautua taulukoimalla riskejä tai lempiaterioita. Et voi hallita olosuhteita, jotka eivät ole omissa käsissä, ja koskaan ei tiedä, mitä tulevien viikkojen ja kuukausien aikana tapahtuu. Lempiruokasi voikin yhtäkkiä alkaa pursuta korvista! Yritän kuitenkin saada tämän artikkelin kautta ajattelemaan, millaista joustavuutta voit hankkia ennakkovalmisteluilla reitin aikana kohtaamiisi ongelmiin. Kun olet valmistautunut tilanteisiin joihin ei aina voi varautua, pääset todennäköisemmin maaliin saakka!

1. Henkinen valmistautuminen

Henkinen valmistautuminen on pitkän vaelluksen perusta. Ennen kuin lähdet reitille, pohdi tarkkaan, miksi haluat lähteä pitkälle vaellukselle. Mitä toivot saavuttavasi, ja miten? Mitkä ovat odotuksesi ja pelkosi? Henkinen valmistautuminen auttaa sinua selviämään vaelluksen haasteista, kuten yksinäisyydestä, fyysisestä rasituksesta ja mahdollisista epäonnistumisista ja suunnistusvirheistä. Tai ainakin se opettaa kartoittamaan mahdollisia ongelmakohtia etukäteen. Todennäköisesti opit myös jotain uutta ennakko-odotusten lisäksi!

Motiivit ja tavoitteet vaellukselle – Kirjoita ne ylös!

Vaelluksen aikana motivaatio saattaa vaihdella, ja tällöin on tärkeää, että olet selkeyttänyt itsellesi matkan tavoitteet ja merkityksen etukäteen. Monet vaeltajat pitävät päiväkirjaa tai tekevät jonkin muun sivuprojektin vaelluksella, jolloin hankalina hetkinä on useampi motiivi olla vaelluksella. Valmistautuminen auttaa kohtaamaan pitkän matkan tuomat henkiset haasteet jo etukäteen, ja selviämään niistä kun huono hetki koittaa. Moni pitää esimerkiksi itselleen sääntöä, että huonona päivänä ei saa lopettaa. Osa taas kaivaa esiin motivaatioherkut, joihin kosketaan vain huonona hetkenä.

Kun syyt vaellukselle lähdöstä ja sen läpi saattamisesta ovat kirkkaina mielessä ja ylhäällä muistissa, pystyt tukeutumaan näihin ajatuksiin tunteiden hetkellisissä aallonpohjissa. Kirjoita siis ennakkoon syyt vaellukselle lähtöön ylös, ja kanna ne mukanasi!

Muista myös kotirintama

Vaikka valmistautuminen olisi tehty muuten hyvin, on elämällä tapana sekoittaa pakkaa. Mitä jos kotiväelle sattuu onnettomuus vaelluksen aikana? Mitä jos täydennyspaketti hukkuu postituksessa? Mökki palaa tai iäkäs sukulainen joutuu sairaalaan tai menehtyy? On hyvä ajatella myös polkujen ulkopuolelta, mitä kaikkea useiden viikkojen tai kuukausien aikana voi tapahtua. Miettiä kannattaakin jo ennakkoon, mistä pääset tarvittaessa helpoiten poistumaan reitiltä. Pohtia kannattaa yhdessä kotiväen kanssa, millaisen tapauksen vuoksi olet valmis keskeyttämään tai lopettamaan vaelluksen. Entä jos itse loukkaannut heti vaelluksen alussa tai ihan loppupäässä? Jätätkö kesken ja yrität joskus uudestaan vai odotatko, että pääset jatkamaan matkaa?

Skenaarioita kannattaa miettiä ja tehdä selvitystyötä varalle. Kun kohtaat stressaavan tilanteen, jossa et tiedä kuinka toimia, päädyt helpommin tekemään hätiköityjä päätöksiä. Kun olet selvittänyt vaihtoehtoja jo etukäteen ja saat tukea myös kotoa, olet paremmissa asemissa tekemässä vaelluksen tavoitteita palvelevia ratkaisuja. Toisaalta on myös ihan sallittua tehdä päätöksiä myös vaelluksen aikana. Et välttämättä ole osannut varautua siihen, miltä silloin tuntuu jos kotona sattuisi jotain. Vaellus ei välttämättä ole elämäsi tärkein asia, ja reitti harvoin on katoamassa minnekään.

2. Oma elämäntilanne, budjetti ja ajankäyttö

Pitkän vaelluksen suunnittelu alkaa oman elämäntilanteen realistisesta arvioinnista. Miten paljon aikaa voit käyttää vaellukseen? Onko sinulla tarvittavat resurssit, kuten raha ja tukiverkosto, jotka mahdollistavat pitkän poissaolon? Pitkän vaelluksen suunnittelu vaatii sitoutumista, ja on tärkeää varmistaa, että elämäntilanteesi sallii tällaisen seikkailun. Mikäli se ei salli pitkää aikaa poissa kerralla, voit jakaa vaelluksen esimerkiksi useisiin lyhempiin vuosietappeihin, tai raivata kalenteriin tilaa tekemällä radikaalimpia muutoksia arkeen.

Budjetti

Taloudelliset resurssit ovat myös keskeinen tekijä vaelluksen suunnittelussa. Pitkä vaellus voi olla kallis, varsinkin jos se sisältää matkustamista kaukaisiin kohteisiin, erityisiä määriä uusia varusteita tai ruokapakettien lähettämistä reitin varrelle. Toisaalta vaeltaminen voi olla myös arkielämää edullisempaa, jos vaelluksen aikana ei ole muita rasitteita kuten vuokra ja auton maksut, ja erityisesti jos vaellus suuntautuu lähialueille. Tee realistinen budjetti ja suunnittele, miten rahoitat vaelluksesi ja hoidat juoksevat kulut kotona. 

Pitkät vaellukset voivat kestää jopa kuukausia, joten on tärkeää varmistaa, että taloudellinen tilanne sallii pitkän poissaolon työelämästä. Monilla tämä tarkoittaa palkatonta vapaata, kausiluonteista työtä tai joillain jopa irtisanoutumista nykyisestä työsuhteesta. Ei ole tavatonta kohdata pitkillä poluilla vaeltajia, jotka tekevät työhaastatteluita vaelluksen loppupuolella etäyhteyksien kautta. Sponsorisopimuksia voi koettaa hankkia, mutta kannattaa myös miettiä onko vastavuoroisen työn määrä saatuun tuotteeseen nähden kannattava.

Pitkällä vaelluksella kohtaa kulkijoita monenlaisista lähtökohdista.
Tee joustava aikataulu

Kun valmistelet pitkää vaellusta, ota huomioon myös varautuminen aikataulun muutoksiin. Jos mitenkään on mahdollista välttää asettamasta vaellukselta paluun deadlinea, kannattaa varata hieman ekstra-aikaa ja budjettia. Etukäteen ei voi tietää mahdollisesta sairastumisesta kesken vaelluksen, saati lepoajan tarpeesta rasitusvammasta toipuessa. Joillain reiteillä saattaa tulla myös esimerkiksi maastopalojen vuoksi pakollisia muutoksia reittiin. 

Vaelluksen puolivälissä voi tuntua mahdottomalta kiriä vauhtia, jos takaraivossa kolkuttaa töihinpaluun tiukka aikataulu. Jätä mieluummin hieman enemmän tilaa kalenteriin, jotta voit kokea vaelluksen huolettomammin. Joissain tilanteissa voit vaikka joutua vaihtamaan suuntaa ultrapitkällä reitillä, jolloin kotiinpaluu tapahtuu syyskuun sijaan marraskuussa. Tällaisissa tilanteissa voi joskus myös maassa oleilun aikana joutua pidentämään käymällä konsulaatissa.

Hanki matkavakuutus ja tarkista ehdot

Matka- ja matkatavaravakuutus on tärkeä osa pitkän vaelluksen tukiverkkoa. Vaikka matkasi suuntautuisi kotimaahan ja terveydenhuolto on edullista, on sairastelusta usein muutakin haittaa, sillä saatat joutua vaikka varaamaan hotellin kolmeksi päiväksi täydennyksen yhteydestä, vaikket alunperin niin aikonut. Kalliin varusteen rikkoutuessa tulee budjettiin suuri lovi, mikäli joudut lyhyellä aikataululla tilaamaan uuden vastaavan reitin varrelle. Sellaistakin on sattunut, että varusteet häviävät tai hajoavat lentomatkalla. 

Varmista aina ehdot valitsemastasi palvelusta, sillä esimerkiksi vanhojen varusteiden osalta suoja on yleensä heikko, ja jotkin alueet tai reitin korkeus voivat olla esteitä ilman lisäpalveluiden valintaa. Pitkällä matkalla tapahtuu ja sattuu aina jotain, joten jo yksi vahinkotapahtuma yleensä riittää ylittämään vakuutuksesta maksetun summan. Yleensä on edullisinta ottaa vuosittainen vakuutus, mutta erityisen pitkille (yleensä yli 3 kuukautta kestäville) vaelluksille voi joutua hankkimaan hieman hintavamman jatkovakuutuksen. Erityisesti kalliin sairaanhoidon maissa matkavakuutus on melkeinpä pakollinen. 

3. Vaelluskohteen valinta

Vaelluskohteen valinta on yksi tärkeimmistä suunnittelun osa-alueista. On tärkeää valita reitti, joka inspiroi ja motivoi sinua, mutta joka on myös realistisesti saavutettavissa. Pohdi, millainen maasto ja maisema puhuttelevat sinua eniten – pidätkö vuorista, avotunturista, metsistä, järvistä vai rannikoista?

Tiedonhaku vaelluskohteesta

Kun olet kartoittanut kiinnostuksesi kohteet, aloita tutkimalla eri vaellusreittejä ja niiden vaativuustasoja hakukoneista ja kirjoista. Esimerkiksi Yhdysvaltojen tai Ruotsin pitkät reitit, kuten Appalachian Trail tai Kungsleden ovat hyvin merkittyjä ja tarjoavat paljon palveluita matkan varrella, kun taas Suomen erämaisemmat reitit, kuten osin ränsistynyt UKK-reitti, saattavat vaatia enemmän omatoimisuutta ja suunnistustaitoja. Meillä Suomessa tyypillisiä ovat myös pitkät, omatoimisesti erämaa-alueiden läpi kulkevat omien polkujen yhdistelmät. 

Jos kaipaa hieman enemmän apuja suunnistukseen, omatoimiset vaellusreitit kuten Ruotsin Gröna Bandet tarjoavat hyvät resurssit reitin suunnitteluun. Reitin voi kulkea omavalintaisia polkuja, mutta vaihtoehtoja on monia. Pitkät vaellukset -kirjasta löydät inspiraatiota muiden suomalaisten pitkistä vaelluksista, meillä ja maailmalla! Teos on tällä hetkellä ajantasaisin tietopankki pitkistä vaelluksista suomeksi. Saatat myös löytää netistä etsimällä ulkomaisia blogeja ja sivustoja, joilla avuksi voi ottaa kielitaidon puutteessa selaimen käännöstyökalun, joka nykyään toimii kohtuullisesti.

Palvelut reitin varrella

Tutustu myös reitin tarjoamiin palveluihin. Onko reitin varrella mahdollisuuksia täydentää muonavarantoja, hankkia juomavettä maastosta tai majoittua teltassa? Jos reitti kulkee ajoittain lähellä kyliä tai kaupunkeja, voit hyödyntää näitä palveluita, mutta erämaisemmilla reiteillä on varauduttava pidempiin jaksoihin ilman ulkopuolista tukea. Tällaisilla vaelluksilla joutuu maastoon järjestämään itse kätköjä, tai mukana on kannettava huomattavasti enemmän tarpeita. Varusteiden ja ruoan keveys korostuu entisestään. Osa vaeltajista pitää vaelluksella rauhallisempaa tahtia, ja pysähtyy usein marjastamaan tai kalastamaan lisäravinnon toivossa. Toisia houkuttaa alppimajasta toiseen patikointi, tai hostellista hostelliin kävely pyhiinvaellusreitillä. Norjassakin voi vaeltaa tuvasta toiseen koko maan halki. Valitse tyylisi, ja tee omanlaisesi ratkaisut sen toteuttamiseen, luontoa ja muita vaeltajia sekä paikallisia kunnioittaen.

Isot kartat auttaa hahmottamaan kokonaisuuden. Koska reitti voi muuttua, kannattaa lähialueiden palvelut selvittää.
Navigointi pitkällä vaelluksella

Joillekin pitkille vaelluksille on olemassa opaskirjoja, karttasarjoja tai puhelinsovelluksia karttoineen. Puhelimessa kannettavat offline-kartat ovat käteviä, jos varmistat esimerkiksi useammalla sovelluksella tai laitteella mahdollisuutesi navigoida. Erittäin pitkän vaelluksen kartoista nimittäin tulee monesti liian suuri nippu kerralla kannettavaksi. Muista ottaa karttojen kuljettaminen osaksi vaelluksen toteuttamisen pohdintaa. Selkeällä polulla pärjää puhelimella, erämaassa olet kiipelissä jos akkupakka hajoaa.

Milloin vaellukselle kannattaa lähteä?

Vaelluskohteen valinnassa on tärkeää ottaa huomioon myös sääolosuhteet ja vuodenaika. Esimerkiksi Skandinavian vaellukset voivat olla haastavia talvella ja ne vaativat talvivaelluskokemusta, kun taas eteläisemmät Euroopan reitit saattavat olla miellyttäviä samaan aikaan. Suunnittele vaellus ajankohtaan, joka tarjoaa parhaat mahdollisuudet onnistuneelle vaellukselle valitsemallasi reitillä. Joillain pitkillä reiteillä esimerkiksi lunta on mahdotonta välttää vuoristo-osuuksilla, jolloin tulee harjoitella asianmukaisia taitoja ja hankkia sopivat varusteet. Toisaalta voit tehdä pitkän vaelluksen läpi kesäisten tuntureiden, jolloin lähinnä hyönteisistä voi olla vaivaa.

Pitkälle vuoristovaellukselle mahtuu myös lumisia osuuksia.

4. Varusteiden huolellinen suunnittelu

Pitkällä vaelluksella varusteiden keveys, laatu ja monikäyttöisyys ovat avainasemassa. Jokainen ylimääräinen kilo ja sata grammaa vaikuttaa kantamasi kuorman painoon satojentuhansien tai miljoonien askelten verran, joten varusteiden optimointi on tärkeää. Hyvin suunnitellut varusteet auttavat sinua selviytymään vaihtelevista sääolosuhteista ja maastoista, vaatimatta vaelluksen aikana sen isompaa ajatusta. 

Valitse laadukkaat varusteet

Hyvin suunnitellut ja testatut varusteet auttavat vähentämään kannettua taakkaa ja tekemään vaelluksesta nautinnollisempaa haastavassakin maastossa. Valikoimalla laadukkaat varusteet vältät hajoavia osia sekä stressiä varusterikoista vaelluksen aikana.

Kevyet varusteet loistavat ominaisuuksillaan, sillä keveiden vaellusvarusteiden kestävyyden standardina pidetään ainakin yhtä “thru-hikea” eli noin 4000 kilometrin vuoristovaellusta. Painavampien rinkkojen valmistajat keskittyvät pudottelemaan reppujaan kuumailmapalloista ja kantamaan turhan painavaa taakkaa lyhyitä matkoja. Useimmilla keveillä varusteilla tekee useammankin pitkän vaelluksen, ja kevyestäkin retkipeitosta voi olla vuosikymmenen tai jopa kahden vaelluskaveriksi. Perinteisiin ja painavampiin varusteisiin verraten keveissä varusteissa tuotetestausta on tyypillisesti tehty enemmän, ja keveissä materiaaleissa tapahtuu eniten kehitystyötä. Näin kevyet varusteet saadaan kestämään toivottu määrä käyttöä – usein enemmän, kuin perinteisillä varusteilla. Kevyin varustein tulee useammin lähdettyä retkelle!

Rivi keveitä varusteita kaupan edessä on standardi pitkillä vaellusreiteillä.
Kevyet varusteet tuovat turvaa

Nykyään jopa eri maiden asevoimissa on herätty siihen, että kevyemmät kantamukset säästävät voimia olennaisimpiin asioihin ja ehkäisevät rasitusvammoja. Pitkällä vaelluksella rasitusvammat ovat yksi todennäköisimmistä vaivoista, joita vaeltaja kohtaa, ja niiden ehkäisyn eteen kannattaa tehdä kaikki mahdollinen ennakkovalmistautuminen. Keinoja ovat kunnon kohottaminen, harjoitusvaellukset ja varusteiden radikaali keventäminen. Ota siis keittiövaaka mukaan valmisteluihin.

Testaa varusteesi ennen vaellusta

Valitsi sitten varusteet tai toiset, on tärkeää kokeilla varusteensa käytännössä. Vaikka rinkka tuntuisi hyvältä liikkeessä tai kotona, voi mieli muuttua viikon vaelluksella, kun joku kohta rinkasta alkaa vaivaamaan. 

Vikojakin ilmenee erityisesti varusteen elinkaaren alkupuolella sekä elinkaaren lopussa. Mikäli kaivaa esiin aiemmat varusteensa kaapista, on hyvä arvioida, minkä ikäiset varusteet ovat kyseessä ja paljonko niillä on ollut käyttöä. Uudet välineet kannattaa sisäänajaa, kun taas vanhojen kohdalla voi olla aika tehdä päivitystä. 

Muista myös mukavuus

Pitkälle vaellukselle varusteet kannattaa valita mahdollisimman keveiksi, mutta myös kestäviksi ja monikäyttöisiksi. Parin kilon säästö rinkasta voi muodostua puolen vuoden aikana useiden satojen eurojen summaksi säästettyä energiaa, jota ei tarvinnut vaelluksella kuluttaa.

Tyypillisesti pitkällä vaelluksella rinkan peruspainossa olisi hyvä päästä 4-7 kilon väliin. Mitä alemmas, sitä parempi, sillä erityisesti kävelyn mukavuuteen kannattaa panostaa. Pitkän vaelluksen kestosta johtuen saatat kuitenkin haluta pitää mukana myös viikon vaellukseen verraten enemmän pesuvälineitä kuten kevyen retkipyyhkeen, tai mukavammat yöunet takaavan ilmatäytteisen tyynyn. Myös virtalaturit, henkilöllisyystodistukset, omat lääkkeet ja lompakot tuovat hieman enemmän taakkaa, mutta puhutaan joistain sadoista grammoista. Hätälähettimellä valmistaudut odottamattomiin tapahtumiin, kuten äkillistä sairaalahoitoa vaativiin yllättäviin sairastumisiin puhelimen kuulumattomissa. 

Varaudu varusterikkoihin

Varusteet ja etenkin vaatteet kuluvat pitkällä vaelluksella. Pieni ompelu- ja korjaussarja on hyvä pitää mukana, mutta erityisen pitkillä reissuilla on järkevää varata budjettia vaatteiden ja kenkien vaihtamiseen. Vaihto-osien saatavuus on myös hyvä selvittää esimerkiksi vaellussauvoihin. Vaatteista sukat ja hanskat ovat altteimpia kulumaan, sitten paita rinkan alla. Kosmeettisista haitoista ei reissun aikana tarvitse välittää, mutta valikoidessa vaatteita kannattaa selvittää, millaiset ratkaisut ovat kestävimpiä mutta silti kevyitä ja ilmavia. Esimerkiksi tekokuituiset vaatteet kestävät yleensä kauemmin hankausta, kuin villoista kudotut vaatteet.

Pitkällä vaelluksella varusteet kuluvat, ja osia voi joutua vaihtamaan.

Liian painavia ja hiostavia vaatteita kannattaa välttää, sillä ne vaikuttavat energiankulutukseen, viihtyvyyteen ja hiertymien syntyyn. Kirjoitin vaellusvaatteiden valinnasta oman artikkelinsa: Vaellusvaatteiden valinta – pitkän matkan vaeltajan vinkit. Suosittelen ensisijaiseksi vaellusjalkineeksi kevyitä ja ketteriä polkujuoksulenkkareita. Roskien ja kivien päätymistä kenkiin kannattaa estää esimerkiksi polkugaitereilla, jotta sukat ja kengät kestäisivät pidempään.

Mitä tehdä, jos monot hajoavat kesken pitkän hiihtovaelluksen?

5. Ruoka ja vesi pitkällä vaelluksella

Ruokahuollon suunnittelu on keskeinen osa pitkän vaelluksen valmisteluja. Pitkillä vaelluksilla energia- ja ravintotarpeet ovat suuremmat kuin arjessa, joten on tärkeää suunnitella ruokavalio huolellisesti. Valitse ruokia, jotka ovat kevyitä kantaa, helppoja valmistaa ilman ylimääräistä keittämistä, ja sisältävät riittävästi energiaa. 

Millaisia ruokia pitkällä vaelluksella kannattaa syödä?

Kuivattu ruoka, retkiruoka-annokset, pähkinät ja proteiinipatukat ovat suosittuja vaelluksilla niiden keveyden, ravintosisällön ja helppouden vuoksi. Rasvan osuutta energianlähteenä kannattaa nostaa esimerkiksi öljyjen muodossa, sillä se on vaelluksella kevein, tiivein ja tehokkain energianlähde, josta tulisi saada suurin osa energiasta. Voit siis lisätä reilun lorauksen valmiisiin aterioihin, esimerkiksi rypsiöljy ei muuta ruoan makua ja säilyy vaelluksella. Myös palautumiseen tarvittavia proteiineja on nautittava pitkin päivää. Hiilihydraateista saat energiaa erityisen rankkoihin päiviin, ja niiden nauttiminen samaan aikaan auttaa proteiinien imeytymisessä.

Pitkällä vaelluksella ruokavaliosta kannattaa pitää huoli myös pitkäkestoisen rasituksen vuoksi. Pitkällä aikavälillä pienikin päivittäinen vaje energiansaannissa näkyy, ja voi johtaa uupumukseen tai katkeamattomaan näläntunteeseen. Älä siis ohita illallisen laittoa, olit kuinka väsynyt tahansa! On myös hyödyllistä ennen vaellusta tarkistaa, minkä verran missäkin aterioiden ainesosissa on kaloreita, ja mikä niiden ravintosisältö on. Etsi myös arvio siitä, paljonko kulutat energiaa vaelluspäivän aikana, ja suhteuta ruokasuunnittelu siihen. Alussa ruoka ei välttämättä maita, joten pienet annoskoot ovat helpompia nauttia, jolloin energiansaannin voi varmistaa kasvattamalla öljyjen osuutta. Etsi itsellesi sopivat vakio-annoskoot, jotta matkan varrella ruokavarastojen täydentäminen helpottuu. 

Vaikka moni kertoo nauttivansa poluilla erilaisia makeita välipaloja jatkuvasti, tulee myös suun hyvinvointi muistaa. Rajoita syöntimäärien kertaa, ja nauti kerralla mieluummin vähän enemmän ja vaikka rasvaisempia herkkuja, jolloin energian imeytyminen jakautuu tasaisemmin eivätkä hampaat joudu jatkuvasti kärsimään.

Tyypillinen ruokatäydennys Pacific Crest Traililla.
Ruokavarantojen täydentäminen

Suunnittele seuraavaksi miten täydennät muonavarantoja matkan varrella, sillä harvemmalle pitkälle vaellukselle pystyy kantamaan kaikkea mukaan kerralla. Joillakin reiteillä voit poiketa reitin varrella oleviin kyliin tai kaupunkeihin hankkimaan täydennyksiä, kun taas toisilla on varauduttava pitkiin jaksoihin ilman täydennystä. Joskus on mahdollista lähettää ruokapaketteja etukäteen reitin varrelle, mutta tämä vaatii tarkkaa aikataulutusta ja ennakointia, tai ennakkoon sopimista paketin säilytyksestä. Monesti on mahdollista lähettää itselleen samaa pakettia edelleen, ja ottaa sisällöstä vain tarvittava. Tällöin myös turhia varusteita voi jättää samaan laatikkoon, kun sen postittaa itselleen eteenpäin. Aikataulutus voi silti olla stressaavaa, ja helpoimmalla pääsee suunnittelemalla ruokatarpeet ruokakaupan hyllystä saataviksi. Selvitä siis, millaisia kauppoja matkan varrella on, ja mitä niissä on saatavilla.

Täydennyspakettiin kannattaa tehdä selkeät tuntomerkit ja kirjoittaa arvioitu noutoaika.
Täydennyskäynti kylässä

Pysähdykseen yhteiskunnan palveluiden pariin liittyy riskejä muunkin kuin ihmisvilinän vuoksi. Kaupunkiin, kylään tai huoltoasemalle saapuessa tunne voi olla monisävyinen. Toisaalta keho saattaa huutaa mahdollisimman äkkiä sokerisia herkkuja tai rasvaista ja suolaista ateriaa, mutta toisaalta luonnonrauhasta poistuminen voi olla lannistavaa. On yleistä, että pitkänmatkanvaeltajat jäävät “loukkuun” täydennyskäyntien yhteydessä, mikäli niihin ei ole valmistautunut ottamalla selvää kohteesta etukäteen, ja asennoitumalla käyntiin suorituksena. 

Akkujen tasaaminen ennen täydennyskäyntiä voi olla fiksua. Näin säästät latausaikaa.

Jos kylille suuntaa ilman suunnitelmaa, voi kohdata kaupungin houkutukset hotellihuoneineen ja ravintolapöytineen. Yhtäkkiä on vierähtänyt tovi jos toinenkin, ja lompakko on keventynyt satalappusen tai pari myöhäisen illan ajanviettoon ja yöpaikan varaukseen. Seuraavana päivänä herääminen menee myöhään, ja on vielä tehtävä kaikki ruokatäydennyksen ja postitusten järjestelyt, sekä ladattava akkuja. Ilta hiipii taas päälle, ja kenties sadekuuro osuu vielä kohdalle. Houkutus jäädä vielä toiseksikin yöksi on erittäin suuri.

Kun on aika saapua täydennyspaikkaan, kannattaa viimeistään silloin selvittää, mihin kellonaikoihin mikäkin paikka on auki. Ensimmäisille viikoille nämä kannattaa jo suunnitella etukäteen, mutta tämän jälkeen alkaa jo muutosten riski kasvaa niin suuresti, että on järkevä selvittää aukiolot ja muut ajankohtaiset asiat aina etappi kerrallaan. Kun tiedät mihin aikaan missäkin täytyy olla, osaat järjestellä asiat tärkeysjärjestykseen. Näin pystyt ajoittamaan kaiken muutaman tunnin aikajanalle, jolloin yöpyminen kylässä ei ole välttämätöntä. Helpointa ja edullisinta on käydä tekemässä täydennys aamulla, ja poistua lounasajan jälkeen. Tällöin jää vielä reilusti aikaa kulkea kohtuullisen pitkä matka, jolloin eteneminen houkuttaa enemmän kuin muutaman hassun kilometrin säästäminen seuraavilta päiviltä, jos poistuminen menisi iltaan.

Vinkkejä täydennyskäynnille

Eniten aikaa vievät asiat, joita täydennyksen yhteydessä tarvitsee järjestellä, ovat virtapankin ja laitteiden lataaminen, mahdollinen peseytyminen ja pyykkääminen sekä ruokatäydennys. Latauspistoke kannattaakin etsiä ensin, viedä heti pyykit pesuun ja sitten vasta alkaa etsimään ruokaa ja postitoimistoa. Kun saat päivän askareet tehtyä, on virtapankkisi jo täysi ja pyykit tulleet kuivurista.

Ruokatäydennyksiin kannattaa ensimmäisen kuukauden aikana varata reilusti aikaa. Tämän jälkeen se alkaa tulla jo melko hyvin rutiinina, kun tiedät jo valmiiksi mitä aiot ostaa. Ruokalista kannattaa suunnitella hyvissä ajoin, kun tiedät etenemisnopeutesi maastossa. Ensimmäisten etappien täydennyksiin mahtuu aina pientä heittoa, seitsemän päivän sijaan saatat olla seuraavassa paikassa jo viidessä päivässä tai sinulla saattaa mennä viikon sijaan kahdeksan päivää. Vaelluksen edetessä opit arvioimaan päivämatkoja eri maastoissa paremmin. 

Laskemalla täydennystarpeet täysissä päivissä yleensä jää ainakin puolen päivän ruoat varalle, koska mitä todennäköisimmin olet myös syönyt ainakin aamupalan tai lounaan aamulla ennen lähtöä kylästä. Seuraavalle täydennykselle taas houkuttaa jo päästä mahdollisimman aikaisin, joten et välttämättä enää syö pakkaamaasi kolmannen päivän päivällistä, vaan haluat nauttia oikeaa ruokaa kylillä. Erillistä vararuokaa siis hyvin harvoin tarvitsee pakata mukaan. 

Hotelliaamiainen kannattaa aina, kun mahdolllista.

Jos taas haluat säästää ruokabudjetista, syö aamiainen tai lounas vielä polulla juuri ennen saapumista yhteiskunnan syleilyyn. Tällöin heräteostoksia ja herkkuja tulee hankittua vähemmän, kun nälkä ei kolkuta. Kylillä kannattaa aina syödä sen minkä pystyy, mutta kun nälkä ei vaivaa, päädyt useammin ostamaan edullisempaa ruokaa kaupasta ravintolapöydän sijaan. Hedelmän tuominen polulle, tai vaikka ensimmäisen illan herkkusatsi nuotiolla valmistettavaksi, kannattaa aina kantaa mukaan. Kuljet ensimmäisenä iltana kuitenkin lyhemmän matkan.

McDonald’s-ateria leirissä.
Vesihuolto ja nesteytys pitkällä vaelluksella

Vedenhankintaan ei meillä Pohjolassa juuri tarvitse laittaa ajatusta, sillä vettä on yleensä kaikkialla. Joissain maissa on mahdollista joutua kantamaan usean päivän vedet mukanaan, jolloin kapasiteettia tarvitaan enemmän. Yleisesti noin kolmen litran kapasiteetti riittää melkein minne vain, ja tarvittaessa voi lisäpullon hankkia matkalla helposti. 

Veden puhdistus on järkevä suorittaa tähän tarkoitetulla, kevyellä suodattimella. Vaikka normaalisti et puhdistaisi vettä vaelluksillasi, pitkällä vaelluksella riski sairastumiseen on suurempi pidemmässä altistuksessa luonnonvesien taudinaiheuttajille. Kun nautit matalan bakteeripitoisuuden vettä viikoista toiseen, voi taudinaiheuttajia olla tarpeeksi oireiluun. Lisäksi pitkällä vaelluksella käytät luonnonvesiä niin monesta paikasta, että riski saastuneen veden nauttimiselle on suurempi. Et halua myöskään joutua kesken vaelluksen kärsimään vatsanväänteistä. 

Suodattaminen on kätevin tapa, mutta varalla voi pitää esimerkiksi erilaisia vedenpuhdistustippoja tai tabletteja. Ruokavesi on yleensä riittävä pastöroida tai kiehauttaa. Maaston kuivuuden aikana retkikeittimien käyttöä kannattaa muutenkin rajoittaa, joten suodatin on varmatoimisimpia keinoja puhdistaa vettä, kunhan siitä pitää ohjeiden mukaan huolta. Hankkimalla erillisen vesipussin sen kaveriksi, voit myös kantaa tarvittaessa isomman määrän vettä leiriin, jolloin paikan voi valita vapaammin kauas kosteikoista.

Veden voi puristaa suodattimesta läpi, tai antaa sen valua itsestään tauon aikana.

Muista erityisesti hellekeleillä vedensaannin lisäksi huolehtia suolatasapainosta. Vaeltaessa kuumassa kelissä hikoilet pois paljon suoloja, mikä voi johtaa vakaviin ongelmiin. Ei ole yhtään huono idea kantaa mukana erillisiä elektrolyyttijauheita joita voit lisätä juomaveteen. Neste- ja suolatasapainon ylläpito on ravitsemuksen lisäksi tärkein osa toimintakyvyn ylläpitoa pitkällä vaelluksella. 

6. Fyysinen valmistautuminen

Pitkä vaellus vaatii kohtalaisen hyvää fyysistä kuntoa ja kestävyyttä. On tärkeää aloittaa fyysinen valmistautuminen ajoissa, jotta kehosi on valmis kohtaamaan pitkäkestoisen vaelluksen haasteet. On järkevää vähintään viimeiset kuukaudet ennen vaellusta käydä kävelylenkillä päivittäin, vaikka myös rinkan kanssa. Käytä samoja kenkiä ja vaatteita kuin vaelluksella aiot käyttää, jotta saat ajettua ne sisään ja huomattua viimeisetkin muutettavat asiat.

On tärkeää totuttaa jalkansa kävelemään niillä kengillä, joilla aiotaan kävellä – myös siis poluilla ja muilla epätasaisilla alustoilla. Erityisen tärkeää on totuttaa ja vahvistaa nilkkaa, mikäli arjessa käytetään esimerkiksi korkeavartisia työkenkiä ja kävellään vain tasaisella pohjalla. Erillistä nilkkatukea ei vaelluksella tarvita kuin erityistapauksissa, kunhan vain valmistautuminen on tehty kohtuudella. Treenien aikana saatat myös huomata kaipaavasi lisätukea jalan kaarelle, tai voit valmistautua tekemällä jalkapohjan lihaksia aktivoivaa treeniä. 

Fyysisen valmistautumisen hyötyjä ei voi olla painottamatta, sillä mikäli lähdet vaikka kuukauden mittaiselle vaellukselle, voivat erilaiset kiputilat ja matala-asteiset rasitusvammat vaivata koko vaelluksen ajan, jolloin meno ei ole mielekästä. Kun valmistautuminen on tehty huolella, menee vaellus todennäköisemmin heti putkeen, ja keho on jollain asteella tottunut liikuntaan. Pääset myös heti hyvään vaellustahtiin, mikä vähentää aikataulupainetta.

Toisaalta, kevein kengin ja varustein vaellukselle on mahdollista lähteä matalammallakin peruskunnolla, sillä useiden viikkojen ja kuukausien aikana kunto kohenee. Ennakkotreenin ei ole pakko olla yhtä intensiivistä kuin urheilukisoihin valmistautuessa. Peruskunto sekä erityisesti jalkojen ja keskivartalon lihaskuntotreenillä pääsee pitkälle. Itse käyn kävelylenkillä useimpina päivinä, juoksulenkillä kerrasta pariin viikossa ja teen päivittäin 50 kyykkyä ilman painoja. Olen viime vuosina lähtenyt useimmille vaelluksille nollakunnosta, ja ero entiseen on kohtalaisen kevyellä treenillä kuin päivä ja yö. Rasitusvammojen riski on huomattavasti pienempi, ja vaellus tuntuu paremmalta jo alkupäivinä. 

Kun kunto on kohdillaan, totuttelua vaatii lähinnä vain rinkan kantaminen lantiolla. Pidemmälle vaellukselle valmistautuessa myös harjoitusvaellukset ovat tärkeässä asemassa, sillä huomaat jos kuntoa on tarve kohottaa, reppua keventää tai joitain varusteita vaihtaa. Totutat myös itseäsi uusiin rutiineihin.

Vaelluksen jälkeiseen aikaan varautuminen

Kun kaikki valmistelut on tehty huolella, voit lähteä matkalle luottavaisin mielin ja nauttia luonnon tarjoamasta rauhasta ja kauneudesta – satoi tai paistoi! Ennen kuin huomaatkaan, vaellus on jo ohi, vaikka viiden kuukauden päässä siintävä päätöspiste tuntui joskus kaukaiselta.

Vilkaisu karttasovellukseen paljastaa, että matkalla on edetty ja loppu häämöttää.

Pitkä vaellus on myös monesti elämänkatsomusta muuttava kokemus, ja siksi ei tule unohtaa vaelluksen jälkeiseen aikaan valmistautumista, kun suunnittelee suurta vaellusseikkailua. Ei ole yllättävää, että moni pitkiä matkoja vaeltanut kokee niin kutsutut “post-hike bluesit”, eli käytännössä väliaikaisen masennustilan. Oma näkemys elämään on muuttunut niin radikaalisti, että paluu takaisin samaan ympäristöön, missä mikään ei ole muuttunut, tuntuu raskaalta. Kaikki, mitä varten viimeiset kuukaudet on tehnyt kovasti töitä, on nyt saavutettu, ja tuntuu ettei kukaan kokona ymmärrä kokemustasi. Vaellus on tehty loppuun saakka, ja voi tuntua, että on tipahtanut tyhjän päälle. Mitä seuraavaksi? 

Yleisiä keinoja selvitä rajusta muutoksesta on monesti alkaa joko suunnitella seuraavaa pitkää vaellusprojektia tai muuta seikkailua, tai jo ennakoivasti varata vaelluksen jälkeen suuri elämänmuutos kuten muutto, uudet työt tai opiskelupaikka. Myös vertaistuella on suuri merkitys, ja suosittelenkin siksi käymään esimerkiksi kevytretkeilymiiteissä, joihin yleensä osallistuu useita pitkiä matkoja vaeltaneita. Kyseessä ei suinkaan ole mikään polkuterapia, vaan samanhenkisten ja samoja kokemuksia jakaneiden vaeltajien kohtaamispaikka. Voimaa saa myös siitä, että monet pitkistä reissuista kiinnostuneet tulevat tapahtumiin mielellään kuuntelemaan kokemuksia vaelluksista.

Kaikki eivät tietenkään tällaisia tuntemuksia koe, joku saattaa jopa kaivata kotiin vaelluksen aikana, jolloin tärkeintä on päästä yhteen rakkaidensa kanssa. Vaelluksella oppii aivan toisella tavalla arvostamaan ympärillään olevia mukavuuksia ja ihmisiä, joita on aiemmin kenties pitänyt itsestäänselvyytenä. Yhtä kaikki, kannattaa varautua odottamattomiin vaikutuksiin, joita pitkän vaelluksen kokeminen voi tuoda mukanaan!

Usein polulle kaipaa takaisin, kun reissun rasituksista on palautunut.

Toivon, että sait tästä oppaasta hyödyllisiä vinkkejä omien unelmiesi seuraamiseen. Lisää neuvoja ja ohjeita pitkistä vaelluksista ja vaellusvarusteista voit lukea blogistani osoitteessa rinkkajapulkka.com

Lue myös Päivi Mattilan ja Jouni Laaksosen kirja Pitkät vaellukset – kuukausiksi retkille!

-5%

Otsalamput ja virtalähteet

Nitecore NB10000 Gen 2

Alkuperäinen hinta oli: 67,30 €.Nykyinen hinta on: 63,90 €.

Aikaisempi alin hinta: 63,90 .

Paino: 150g

Pullot ja rasiat

Farlite Cold Soak -astia

4,40 
Paino: 50g
1,99 3,50 
Paino: 7g

Otsalamput ja virtalähteet

Nitecore NU25 UL

46,90 
Paino: 45g

Otsalamput ja virtalähteet

Aideepen Nano säädettävä USB-nanolamppu

7,90 
Paino: 3.5g

Pullot ja rasiat

Evernew Water Carry 2000 ml

21,90 
Paino: 42g

Otsalamput ja virtalähteet

Nitecore TUBE V2.0

10,90 
Paino: 10g
27,00 
Paino: 76g

Pullot ja rasiat

Evernew Water Carry 1500 ml

19,90 
Paino: 36g

Pullot ja rasiat

Platypus Platy Bottle 2L

19,90 
Paino: 40g

Otsalamput ja virtalähteet

Nitecore Carbo 20000

118,50 
Paino: 296g
27,00 
Paino: 87g
68,90 
Paino: 95g

Pullot ja rasiat

Nalgene Ultralite 1.4 L

22,90 
Paino: 135g

Makuualustat

Kaira Extreme alusta

9,90 
Paino: 145g

Otsalamput ja virtalähteet

Nitecore NL1835LTHP-akku

29,90 
Paino: 50g

Makuupussit ja retkipeitot

Enlightened Equipment Enigma 20F

364,70 384,00 
Paino: 601g

Makuualustat

Flextail Zero Pump

47,50 
Paino: 62g
3,49 
Paino: 22g
6,90 
Paino: 14g
6,90 
Paino: 30g
53,90 
Paino: 63g

Otsalamput ja virtalähteet

Nitecore Summit 10000

119,90 
Paino: 172g

Otsalamput ja virtalähteet

Nitecore LA10 retkilyhty

25,90 
Paino: 43g
-15%

Otsalamput ja virtalähteet

Nitecore Carbon Battery 6k

Alkuperäinen hinta oli: 47,95 €.Nykyinen hinta on: 40,95 €.

Aikaisempi alin hinta: 40,95 .

Paino: 88g
-29%
Alkuperäinen hinta oli: 269,00 €.Nykyinen hinta on: 191,00 €.

Aikaisempi alin hinta: 269,00 .

Paino: 370g

Otsalamput ja virtalähteet

Nitecore HC33

68,80 
Paino: 51g

Makuualustat

Kaira Arctic

28,90 
Paino: 265g

Makuupussit ja retkipeitot

Enlightened Equipment Pad Straps

6,99 
Paino: 23g

Pullot ja rasiat

Evernew Water Bag 2L

27,00 
Paino: 60g

Pullot ja rasiat

Pa’lante vesipullo

18,95 
Paino: 39g

Makuupussit ja retkipeitot

Enlightened Equipment Revelation 20F

357,90 394,90 
Paino: 638g
Uutuus

Otsalamput ja virtalähteet

Nitecore NU20 Classic

34,90 
Paino: 38g
-11%
Alkuperäinen hinta oli: 269,00 €.Nykyinen hinta on: 238,90 €.

Aikaisempi alin hinta: 269,00 .

Paino: 450g
-16%
Alkuperäinen hinta oli: 329,00 €.Nykyinen hinta on: 276,00 €.

Aikaisempi alin hinta: 329,00 .

Paino: 533g
459,00 
Paino: 550g
64,90 
Paino: 410g

Pullot ja rasiat

Evernew Water Bag 3L

29,00 
Paino: 70g

Makuupussit ja retkipeitot

Enlightened Equipment Enigma 30F

349,80 
Paino: 510g
-20%
Alkuperäinen hinta oli: 319,00 €.Nykyinen hinta on: 255,80 €.

Aikaisempi alin hinta: 319,00 .

Paino: 440g
-8%
Alkuperäinen hinta oli: 269,00 €.Nykyinen hinta on: 247,90 €.

Aikaisempi alin hinta: 247,90 .

Paino: 473g
-9%
Alkuperäinen hinta oli: 329,00 €.Nykyinen hinta on: 298,50 €.

Aikaisempi alin hinta: 329,00 .

Paino: 570g

Makuupussit ja retkipeitot

Gramjakt UL Quilt -6C Regular / Wide V2

307,00 
Paino: 796g

Makuupussit ja retkipeitot

Enlightened Equipment Revelation APEX 40F

289,00 294,00 
Paino: 532g
Uutuus

Otsalamput ja virtalähteet

Nitecore Summit 20000

147,50 
Paino: 303g
Uutuus

Otsalamput ja virtalähteet

Nitecore NB10000 Gen 3

73,90 
Paino: 150g
Uutuus

Otsalamput ja virtalähteet

Nitecore NL2150RX Minivirtapankki

31,90 
Paino: 75g