X-Boil spriikeitin

47,50 49,50 

Paino: 41 g

X-boil on Saksassa valmistettu ultrakevyt spriikeitin, jossa yhdistyy tuulisuoja ja jalusta näppärällä tavalla. X-boil on vakaa, ja ruokaa voi hämmentää pitämättä kattilan kahvoista kiinni. Keitin koostuu tuulisuojasta, kolmesta kattilankannattimesta ja grafiittihuovalla täytetystä spriipolttimesta. Mukana tulee lisäksi pieni spriipullo.

Pidämme X-boilista, sillä siinä yhdistyy mukavalla tavalla keveys, käytön helppous ja pieni pakkauskoko. Tuulisuoja käytännössä katoaa joko kattilan sisä- tai ulkopinnalle pakattuna, eivätkä kannatimet ja poltin vie juuri lainkaan tilaa. Keitin on lisäksi vakaa (jota ei voi sanoa kaikista ultrakevyistä spriikeittimistä) ja turvallinen.

X-Boil spriikeitin

X-Boil on spriikeitin, joka koostuu tuulisuojasta, kattilankannattimista ja polttimesta. Se on mainio valinta moderniksi kevyeksi spriikeittimeksi kaikenlaiseen retkeilyyn. X-boil on ultrakevyt, pieneen tilaan pakkautuva ja turvallinen.

Tämän keittimen erityispiirteenä on se, että tuulisuojaa hyödynnetään samalla kattilan jalustana, jolloin erillisen jalustan paino säästetään. Tuulisuoja on kätevä säilyttää kattilan sisä- tai ulkopinnalle rullattuna, jolloin se vie todella vähän tilaa. Pakattuna X-boil melkeinpä katoaa: se ei vie juuri mitään tilaa, eikä paina juuri mitään.

X-boil on tukeva keitin: voit hämmentää ruokaa ilman, että kattilasta tarvitsee pitää kiinni. Tämä ei useimpien ultrakeveiden keittimien kanssa ole mahdollista, mutta huomaat sen olevan varsin kätevä ominaisuus: kantta ei nimittäin tarvitse laskea maahan sekoittelun ajaksi.

Mukana tulevassa polttimessa on täytteenä grafiittihuopaa, joka imee spriin. Sprii imeytyy huopaan, eikä valu maahan vaikka poltin kaatuisi. Erityisen kuivassa maastossa on lisäksi hyvä laittaa keittimen alle muutamaan kertaan taiteltu folionpala, jotta mikään ei syty keittimen alla.

Valitse oikeankokoinen X-boil mittaamalla kattilan pohjan halkaisija ja vertaamalla seuraavaan taulukkoon. X-boil toimii monenkokoisilla kattiloilla, mutta mielestämme se on erityisen hyvä keitin korkeilla ja kapeilla kattiloilla kuten Toaks 750 ml ja Toaks 900 ml D 115mm. Ainoa rajoite on, että kattilan kahvojen tulee olla 18mm pohjan yläpuolella, jotta kattila menee nätisti syvennykseensä. Kaikkia X-boileja voi käyttää myös retkipaistinpannujen kanssa!

Malli Sopiva kattilan halkaisija Tuulisuoja Kattilankannattimet Poltin Yhteispaino
FS 75-85 UL 75-85mm 24g Ruostumaton teräs 3×1,8g Titaani 7g Alu + 5g Huopa 41g
FS 90-100 UL 90-100mm 29g Ruostumaton teräs 3×1,8g Titaani 7g Alu + 5g Huopa 47g
FS 90-100 Standard 90-100mm 39g Ruostumaton teräs 3×3,5g Ruostumaton teräs 11g Alu + 6g Huopa 67g
FS 105-115 Standard 105-115mm 45g Ruostumaton teräs 3×3,5g Ruostumaton teräs 11g Alu + 6g Huopa 72g
FS 120-130 Standard 120-130mm 50g Ruostumaton teräs 3×3,5g Ruostumaton teräs 11g Alu + 6g Huopa 77g
FS 135-145 Standard 135-145mm 55g Ruostumaton teräs 3×3,5g Ruostumaton teräs 11g Alu + 6g Huopa 82g

 

Näin käytät X-boilia:

 1. Tee tuulisuojasta lieriö.
 2. Laita kolme kattilankannaketta lieriön yläreunan syvennyksiin.
 3. Kaada hieman spriitä polttimeen.
 4. Sytytä sprii, nosta tuulisuoja polttimen ympärille ja laita kattila hakasten varaan.

X-boilin hintaan sisältyy 30 ml spriipullo, joka on sopiva koko päiväretkelle. Superhyvä kumppani X-boilin kanssa ovat saman valmistajan isommat spriipullot.

Vinkkejä ja kikkoja X-Boilin tehokäyttöön:

 • X-boilissa on reiät, johon voit työntää titaanipiikit. Voit tällöin jättää kannakkeet kotiin, ja saat kaksi ylimääräistä kiilaa teltan myrskynaruihin!
 • Voit käyttää poltinta grafiittimaton kanssa, jos haluat turvallisuutta, mutta voit myös jättää sen pois. Tällöin voit säästää hieman spriitä seuraavalla tavalla: kun vesi kiehuu, ota kattila käteen ja nosta tikulla tuulisuoja sivuun. Sammuta poltin kattilan pohjalla tukahduttamalla. Odota hetki jäähtymistä, ja kaada jäähtynyt sprii takaisin pulloon. Polta polttimen pohjalle jäänyt spriikalvo, jotta denaturointiainetta ei pääse kattilan pohjalle pilaamaan seuraavan ruoan makua.
 • Poltin syttyy grafiittimaton kanssa kylmässä huomattavasti paremmin kuin ilman sitä. Voit käyttää X-boilia grafiittimaton ansiosta kylmilläkin keleillä – silloinkin, kun tavallisen spriipolttimen alle pitäisi jo asetella tuikkua. Tämä tekee X-boilista mainion keittimen pieneen talvikäyttöön! Talvella esimerkiksi pieni vanerinpala estää keittimen uppoamisen hankeen.
 • Pieni nahanpala on kätevä lisävaruste X-boilin kanssa. Voit sen avulla käsitellä kuumaa tuulisuojaa tai tarttua kattilaan, vaikka sen kahvat olisivat kuumenneet.
 • Voit käyttää polttimen sytyttämiseen kipinärautaa. Toinen kikka on kastaa puutikku spriihin, sytyttää se, ja viedä palava tikku polttimeen.
 • X-boilin poltin toimii mainiosti risukeittimen hätävarana tai Trangian polttimen buusterina talvella. Voit myös polttaa Esbit-kuutioita polttimessa (poista ensin grafiittihuopa)

Valmistettu Saksan Baijerissa, insinööritaitojen luvatussa maassa.

Paino 41 g (gramma)
Koko

FS 75-85 UL, FS 90-100 UL, FS 105-115 Standard, FS 120-130 Standard, FS 135-145 Standard

7 arviota tuotteelle X-Boil spriikeitin

 1. Sami (varmistettu kirjoittaja)

  Parin käyttökerran perusteella aivan uskomattoman hyvä tuote. Paino kohdallaan ja tuulisuojakin tuli jo koettua todella toimivaksi.

 2. Juha (varmistettu kirjoittaja)

  Hyvä tuote jos tiedät mitä olet ostamassa. Itselläni tarve oli pelkälle tuulensuojalle, mutta nämä myydään pakettina polttimen kanssa. Tuulensuojan ja kattilan väliin on hyvä jäädä vähän tyhjää, mutta toisaalta liian iso rako tekee tuulensuojasta tehottomamman. Eli mittaa kattila ja valitse oikean kokoinen setti ennen tilausta. Poltin itsessään on superkevyt, mutta 30ml polttonestettä ei saanut 500ml vettä kiehahtamaan talviolosuhteissa. Polttimen ja kattilan etäisyyttä kannattaa tarkkailla. Poltin kannattaa varmaan asettaa kantensa päälle, jotta ei ole aivan maata vasten. Testaukset jatkuu. Hinnan toivoisi olevan matalampi.

 3. Sami (varmistettu kirjoittaja)

  Loistava härpäke. Kevyt ja toimiva.

 4. Pertti L. (varmistettu kirjoittaja)

  Toimii hyvin pakkasella lumen sulattamiseen yhden hengen käyttöön 900ml kattilan kanssa. Yksinkertainen ja toimiva. Vaatii alleen foliolevyn tai muun alustan, sillä keitin kuumenee voimakkaasti

 5. Ville (varmistettu kirjoittaja)

  Loistava kevyt spriikeitin kun ei aio harrastaa kovin kauan kestävää kokkailua. Polttimen kapasiteetti riittää hyvin veden keittämiseen, mutta pidempään haudutteluun valitsisin jotain muuta. Tuulisuoja on vakaa ja se on aivan naurettavan nopea koota. Ostin 105-115 -mallin Toaks 1100ml-kattilan kaveriksi. Huomasin, että kattilatukien pituus riittää helposti myös 750ml kattilalle, vaikka siinä pohjan halkaisija jää jo himpun verran valmistajan suositusten alle.

 6. Pauli (varmistettu kirjoittaja)

  Toimiva tuote yhdessä Toaks 900ml kattilan kanssa.
  Polttimella meni noin 15 ml hyvää tulta kiehauttaa 600ml vettä kesäolosuhteissa huovan kanssa.

 7. Henri (varmistettu kirjoittaja)

  Pieni, kevyt ja toimiva.
  Kovalla tuulella hankala saada vettä kiehimispisteeseen asti. Ylimääräisellä tuulensuojauksella keittopaikan valiten tai “riittävän lämpimän” veden kuumentamiseen oikein mainio tuote.
  Tyynellä pakkassäällä yllätti tehokkuudellaan.
  Keittimen kannen voi laittaa polttimen alle, jolloin palopesä nousee hieman irti kylmästä maasta – tai kesällä vähentää lämmön johtumista kuivaan maahan.

Lisää arvio

Tuotetunnus (SKU): Ei saatavilla/-tietoa Osasto: Avainsanat tuotteelle , ,