Kesäkuun vaellus – milloin ja minne?

Kesäkuu on aivan parasta aikaa vaellukselle Lappiin. Se on mielestämme jopa parempaa kuin ruska-aika tai elokuun lämpimät mutta hyttysettömät viikot. Mutta milloin alkukesän vaellukselle kannattaa lähteä? Mikä olisi hyvä kohde Lapissa? Ajoittaminen on näillä reissuilla tärkeää, mutta hyvällä ajoituksella saat huippuolosuhteet!

Ajoita kesän vaellus lumen ja hyönteiskauden väliin

Alkukesä on vähän tunnettu mutta sangen erinomainen minivuodenaika, jolloin vaeltaminen on mielestäni parhaimmillaan. Tämä vuodenaika sijoittuu kevättalven ja hyttysten kuoriutumisen väliin, ja on usein vain muutaman viikon mittainen. Hyvin ajoittamalla vaeltaja saa palkinnoksi erinomaiset olosuhteet.

Kesäkuun puoliväli on noussut viime vuosina suosikkivuodenajakseni. Sää on usein kesäinen ja painavia talvivarusteita ei tarvita. Yötön yö luo taikaa ja tuo joustavuutta aikatauluun, sillä leiriin ei ole kiirettä pimeää pakoon. Tuntureilla viipyilevät lumilaikut piristävät valokuvissa ja luovat odottamattomia kulkuväyliä. Mikä parasta, tästä kaikesta saa nauttia ilman hyttysiä!

Kesäkuun vaellus on tasapainoilua lumen ja hyttysten välillä. Jos lähtee liian aikaisin, saa vaeltaa pitkiä pätkiä lumessa. Tämä ei ole välttämättä ongelma, ellei lumi upota. Kesälumi voi olla pakkautunutta sokerilunta, joka kantaa askeleen hyvin. Toisaalta upottava pehmeä lumi voi olla hyvin vaikeakulkuista. Lumikengistä tai universaalisiteillä varustetuista liukulumikengistä saattaa olla hyötyä, etenkin jos valitsee ajankohdaksi kesäkuun alun tai toukokuun.

Jos lumi kantaa, saattaa se luoda hyviä kulkuväyliä. Esimerkiksi tunturin päältä laskeutuminen onnistuu huomattavan paljon nopeammin ja hauskemmin hiihtelemällä kengänpohjilla lumirinteitä kuin rakkakivikossa kompastelemalla. Kantavan sokerilumen voittaa kulkukelpoisuudessa oikeastaan vain tasainen tunturipaljakka.

Milloin alkukesän vaellus on parhaimmillaan?

Hyttyset ilmestyvät noin kaksi-kolme viikkoa kesäsäiden alkamisen jälkeen. Usein tämä ajoittuu juhannuksen tienoille. Hyttysten ilmestyttyä niitä tulee usein massoittain, ja retkeilyn miellyttävyys muuttuu kertaheitolla. Etenkin jos on epävarma ajoituksestaan, kannattaa teltan hyttysverkko pitää alkukesän retkellä mukana.

Alkukesän vaellus kannattaa tähdätä ylänköalueelle ajankohtaan, jolloin suurin osa lumesta on sulanut, mutta sitä on jäljellä jonkin verran vielä pohjoisrinteillä ja kuruissa. Käsivarren suurtuntureille kesä tulee hieman myöhemmin kuin muualle Suomeen, joten se on hyvä varavaihtoehto, jos kevät eteneekin nopeasti. Tähän vuodenaikaan saattaa Lapissa sataa lunta lisääkin, ja etenkin korkeimmilla Käsivarren tuntureilla voi kylmä pakkastuuli luoda melko kylmätkin olosuhteet. Useimmiten sää on kuitenkin kesäinen, eikä polkujuoksukenkien ja lumen yhdistelmää kannata turhaan pelätä!

Kuinka ajoittaa tarkemmin lähtöpäivä?

Lumitilannetta on mahdollista seurata vaikkei olisi tuttuja Lapissa. Webkamerat ja paikallisille soittelu auttavat, mutta myös Instagram on tähän erinomainen työkalu. Esimerkiksi #kiilopää –hashtagilla saa lähes päivittäisen tilannekuvan UKK-puiston lumitilanteesta.

Tulvaa on myös hyvä seurata ja sen vaikutukset arvioida.Tulva saattaa katkaista autotien kohteeseen tai tehdä vaelluksen ikäväksi. Eri kansallispuistojen Facebook-sivuilta saattaa löytää Metsähallituksen ja muiden retkeilijöiden päivityksiä tulvatilanteesta ja tien kunnosta.

Tavallisesti hyvä ajankohta alkukesän vaellukselle on kesäkuun toinen tai kolmas viikko. Usein kesäkuun kolmas viikko tai toisen ja kolmannen viikon taite on hyvä lähtökohta. Joko kohde tai ajankohta kannattaa pitää joustavana, sillä talven lumimäärä ja kevään lämpötilat vaikuttavat olosuhteiden kehittymiseen.

Mihin lähteä alkukesän vaellukselle?

Vältä alavia ja soisia kohteita. Ne ovat kevättulvien aikaan hyvin märkiä ja jopa kulkukelvottomia. Tunturikohteet sopivat parhaiten tähän vuodenaikaan.

Hyviä kohteita alkukesän vaellukselle ovat tunturialueet, jotka eivät ole liian korkeita ja joiden laaksot eivät ole liian soiset. Tunturissa on kuivempaa, ja ensimmäiset itikat ilmestyvät hieman hitaammin kuin laaksonpohjalle. Tällaisia alueita ovat esimerkiksi:

  • Saariselän tunturit
  • Muotkatunturit
  • Paistunturit
  • Lemmenjoen tunturit
  • Pallas
  • Käsivarren välitunturit

Lisäksi voit lähteä korkeammille tuntureille kuten Yliperän alueelle tai Sarekiin, jos varaudut siihen että lumen päällä vaeltamista tulee reilusti. Tämä lisää seikkailufiilistä! Lumi monesti kantaa, mutta saattaa välillä käydä upottavaksi. Lumi on välillä hieman mysteeristä, joten joustavuutta kannattaa olla plakkarissa.

Soisille alueille ei kannata lähteä, sillä ne tulvivat ja ovat hyvin kosteita tähän vuodenaikaan. Välttäisin esimerkiksi seuraavia (kukaties näistäkin löytyy positiivisia yllättäjiä):

  • Tarvantovaara
  • Kaldoaivi
  • Itäkaira
  • Maanselän alue ja Porttipahdan ja Lokan ympäristö

Näin varot kahlauksia

Kahlaukset käyvät hankalaksi korkealla vedellä. Kahlasimme Anterinmukan tuvan edestä alkukesästä, ja se oli todella täpärä tapaus jota en halua toistaa. 

Piirrä reitti, jossa vesistöjen ylitykset ovat helppoja. Alkukesästä vedet ovat hyvin korkealla, ja syksyllä helposti kahlattavissa oleva joki saattaa olla vaarallisen vuolas. Muista, että alkukesän vaelluksella on oltava joustavuutta ja hieman vapaalaskijan mentaliteettia: jos edessä on liian suuri riski, niin sitä ei oteta, vaan keksitään toinen reitti.

Vesi on vaarallinen jos se virtaa nopeasti yli polven. Katso myös kahlauksen ”run-out”, eli se minne päädyt jos kaadut. Tämä saattaa vaihdella vesiputouksesta suvantolammikkoon, jolloin riskit ovat täysin erilaisia. Älä sido itseesi köyttä, sillä se pitää sinut pinnan alla. Ultrakevyt reppu yleensä kelluttaa ja suojaa takaraivoa kaatuessa.

Tulvat saattavat myös huuhtoa humusta vesiin, joten juo mielummin puroista kuin tulva-alueilta.

Kahlaamoiden tarkasteluun on siitä kurkata myös uusi palvelu kahlaamot.fi. Kannattaa muistaa, että alkukesällä vettä on paljon enemmän, joten helpotkin kahlauspaikat voivat olla ylitsepääsemättömiä!

Varaudu keskiyön aurinkoon

Pystytä teltta varjoon. Keskellä yötä nouseva aurinko saattaa herättää kuumuuteen aivan liian aikaisin, eikä lepäämisestä tule mitään. Arvioi auringon noususuunta ja huomioi se telttaa pystytettäessä.

Pakkaa mukaan silmälaput. Ne helpottavat nukkumista aamuyön paisteessa. Otsalamppua sen sijaan ei tarvita.

Tähän vuodenaikaan on myös ehdottoman tarpeellista ottaa mukaan aurinkorasvaa ja aurinkolasit. Lumesta heijastuva aurinko polttaa herkästi, ja avotunturissa on auringon armoilla koko vaelluksen ajan.

63,90 
Paino: 115g
47,50 49,50 
Paino: 41g
74,90 
Paino: 87g
Paino: 110g
Paino: 170g
Pitkän vaelluksen suunnittelu – Vinkit onnistuneeseen reissuun

Pitkän vaelluksen suunnittelu ja toteutus on haastava, mutta palkitseva prosessi. Useiden viikkojen tai jopa kuukausien [...]

Vaellusvaatteiden valinta – pitkän matkan vaeltajan vinkit

Millaiset vaatteet kokenut vaeltaja valitsee? Seuraava opas on pitkän matkan vaeltaja Teemu Hartikaisen kirjoittama. Hartikaisella [...]

Kevyt teltta – tällainen toimii oikeasti Lapin olosuhteissa

Kevyt teltta on nykyaikaa. Modernilla kevyellä teltalla voi säästää merkittävän painolastin rinkasta, sillä teltta on [...]

Sitkeys eräolosuhteissa

Mitä sitkeys merkitsee eräolosuhteissa, ja miten vaeltaja voi kehittää sitkeyttään? Sitkeys jatkaa kohti päämäärää koostuu [...]

Vaativan vuorivaelluksen varusteet

Vaelsimme syys-lokakuun taitteessa 2023 Great Himalaya Trailin etapin Last Resortilta Tilman Passin (5300 m) yli [...]

Tärkeimmät korjausvarusteet vaellukselle

Pahemmastakin pinteestä voi selvitä, jos on osannut valita oikeat korjausvarusteet vaellukselle. Oppaamme kertoo, mitä korjausvarusteita [...]

20 kg, 15 kg, 8 kg – Rinkan paino viikon vaellukselle?

Mikä on järkevä rinkan paino viikon vaellukselle, ja miltä eri painoiset rinkat tuntuvat?

Kevyt rinkka – ota seuraavat 5 asiaa huomioon valinnassa

Kevyt rinkka on ehdottomasti järkevä valinta. Suurin osa vaeltajista valitsee turhan painavan rinkan, ja jo [...]