Trangia – Lue tämä ennen kuin ostat

Kevyt titaanikattila

Kerromme seuraavassa hieman Suomen ehkä tunnetuimmasta retkikeittimestä Trangiasta: miksi se on niin kuuluisa, miten se toimii ja miksi Puolustusvoimat käyttä Trangiaa. Käytämme itse myös Trangiaa autoreissuilla ja makkaranpaistoretkillä lasten kanssa. Vaellukselle se ei kuitenkaan lähde mukaan, sillä pidemmille retkille on olemassa paljon kevyempiä ja kompaktimpia vaihtoehtoja. Lue seuraavasta mitä ne ovat.

Trangia – miksi se tulee retkikeittimistä ensimmäisenä mieleen?

Ruotsalainen Trangia on retkikeittimistä Suomessa ehkä tunnetuin. Sen nimekkyys johtuu siitä, että monet käyttävät sitä armeijassa. Myös partioleireillä kyseinen keitin on usein käytössä, ja joissakin retkeilyjärjestöissä sitä voi myös lainata omaan käyttöön.

Trangia on myös vanha retkikeitin, ja se tuleekin pian sadan vuoden ikään. Vuosien varrella se on tietenkin ehtinyt tarttua sanastoomme, etenkin kun se on ollut ensimmäisiä vaihtoehtoja.

Trangia
Trangia on yleinen retkikeitin.

Miten Trangia toimii?

Trangia on spriikeitin, joka koostuu viidestä osasta: jalustasta, tuulisuojasta, polttimosta, kattilasta ja paistinpannukannesta. Kuudentena osana tarvitaan vielä pihdit, joilla kattila nostetaan keittimeltä.

Trangiaa käytetään laittamalla polttimo jalustan sisään ja kaatamalla siihen spriitä. Spriinä yleisesti suosittu tuote on Marinol, ja myös Sinol toimii. Sprii sytytetään, ja tuulisuojan alas laskettujen koukkujen varaan lasketaan kattila. Kantena käytetään paistinpannua.

Ruoan valmistuttua loppu sprii annetaan palaa, sillä muuten sitä voi päätyä kattilaan kun keitin pakataan. Tippakin spriin denaturointiainetta pilaa ruoan maun.

Spriimäärän arviointi on välillä hieman hankalaa, ja usein spriitä palaa vielä keittelyn jälkeenkin tovin verran. Spriin “yliannostelu” on tavallista, koska jos se loppuu kesken keittelyn, ei kuumaan polttimoon voi heti kaataa lisää.

Trangiaan saa myös kaasupolttimen gb74 – siitä lisää myöhemmin.

Miksi Puolustusvoimat käyttää Trangiaa?

Puolustusvoimissa jotkut joukot käyttävät Trangiaa. Myös itse kanniskelin armeijassa sitä mukana monen monta metsäpäivää. Miksi Puolustusvoimat käyttää juuri tätä keitintä? Trangia on ikänsä puolesta toki tuttu retkikeitin, mutta muitakin syitä on.

Armeijalle on tärkeää saatavuus hankalissakin olosuhteissa. Tämän takia ystävällismielisen Ruotsin valmistama keitin on varmasti edesauttanut sen päätymistä Puolustusvoimien käyttöön. Lisäksi sen polttoainetta spriitä voi tislata poikkeusolosuhteissa vaikkapa perunakiljusta, kun taas kaasupatruunoiden saatavuus voi olla rajatumpaa. Spriikeitin on myös hiljainen siinä missä kaasukeittimen kohina voi herättää vihulaisen mielenkiinnon.

Onko Trangia sitten kestävä, koska Puolustusvoimat käyttää sitä? Kyllä ja ei. Varusmiehinä on kaikenlaista sakkia, ja Trangiaa ei tietenkään saa tukkoon, vaikka sen uittaisi mudassa. Ärsyyntynyt varusmies ei myöskään voi väännellä hajalle polttimoa, kuten ehkä kaasukeittimen jaloille voisi ehkä tehdä.

Toisaalta Trangia on valmistettu alumiinista. Alumiiniset kattilat ja keittimet vääntyvät ja kolhiintuvat helposti, jos ne saavat rinkan sisällä osuman vaikkapa liukastuttaessa tai rinkkaa alas laskettaessa. Omakin Trangiani on melkoisilla kolhuilla ja hieman kiero, joten osat eivät enää istu paikalleen kovin mallikkaasti. Sotatilanteessa tämä ei tietenkään haittaa, ja varusmiehelle voi hyvin antaa hieman vääntyneen kattilaston.

Trangian kattila
Oma Trangian kattilani on saanut monta kolhua käyttövuosien aikana.

Millainen keitin vaeltajalle sopii?

Vaeltaja hakee keittimeltään keveyttä, kompaktiutta, helppokäyttöisyytä ja kestävyyttä. Näihin vastaa paremmin toisenlainen keittovälineistö.

Otetaan vertailuun tyypillinen moderni vaeltajan keittosetti, kaasukeitin ja titaanikattila. Esimerkissä on käytetty tämän hetken parhaimpia vaihtoehtoja, MSR Pocket Rocket Deluxe -keitintä ja Evernew 900 ml -kattilaa.

Titaanikattila ja kaasukeitin menevät huomattavan paljon pienempään tilaan. Tämä johtuu siitä, että Trangiaa pakattaessa kattilan ympärille tulevat vielä tuulisuoja, jalusta ja paistinpannu. Kuva ehkä havainnollistaa pakkauskokojen eroa parhaiten. Ero on merkittävä, ja pakkaustilan vapautumisen rinkassa huomaa merkittävällä tavalla.

Kokovertailu
Kokovertailu

Entä paino? Suosituimpia malleja ovat Trangia 27-3 ja (740 g) ja Trangia 25-4 UL (1075 g). Otetaan reiluuden nimissä verrokiksi Trangian kevyin malli, Trangia 27-1 UL. Sen paino on 690 g. Pocket Rocket Deluxe + Evernew -verrokin painoksi tulee 198 g. Vaikka jättäisi Trangiasta toisen kattilan pois, on paino silti kolminkertainen! Tämä huikea ero on ehkä tärkeimpänä syynä siihen, että useimpien vaeltajien ratkaisu on nykyään kaasukeitin ja titaanikattila. Paino tuntuu hartioissa jokaisella askeleella.

Entäpä vertailu helppokäyttöisyyden osalta? Kaasukeittimen käyttö on niin yksinkertaista kuin voi olla: ruuvaa patruuna kiinni, avaa hana, ja paina sytytysnappia. Jos haluat hauduttaa, käännä keitintä pienemmälle. Kun ruoka on valmis, väännä hana kiinni. Ei spriin määrän arviointia, ei remmien availua ja kiinnittelyä, ei kasaamista.

Pocket Rocket Deluxe
Pocket Rocket Deluxe on tuulenkestävä ja helppokäyttöinen kaasukeitin tunturiolosuhteisiin.

 

Titaanikattila on keveydestään huolimatta erinomaisen pitkäkestoinen. Monet titaanikattilat ovat kestäneet jopa kymmeniätuhansia kilometrejä (!) vaellusta. Siihen on syynsä, minkä takia titaania käytetään tekonivelissä, lentokoneissa ja muissa vaativissa käyttökohteissa. Titaanikattilaan on hankala saada lommoa aikaiseksi, kun taas alumiinisiin (ja nimestään huolimattaa myös kova-anodisoituihin alumiinisiin) kolhuja tulee helposti.

Vääntynyt kattila
Alumiininen kattila on herkkä vääntymään ajan saatossa.

Kaasukeitin on myös spriikeitintä nopeampi. Veden saa ensin kiehumaan pikaisesti kun kääntää keittimen kovalle, ja tämän jälkeen liekin voi säätää pienelle kypsyttämistä varten. Näin säästyy myös polttoainetta.

Onko Trangia myrskykeitin?

Trangiaa myydään “myrskykeittimenä”. Metallisen ison tuulensuojan takia se onkin hyvin tuulelta suojattu. Myös modernit kaasukeittimet, kuten Pocket Rocket Deluxe, toimivat rakenteensa ansiosta erinomaisen hyvin myös tuulessa.

Onko tällä suurta merkitystä? Myrskyssä tai kovassa tuulessa ei ensimmäisenä ajatuksena ole pysähtyä makaroneja keittelemään vaikka olisi nälkäkin. Kovassa kelissä tulee käytännössä aina hankkiuduttua ensin tuulensuojaan, sillä tuulessa paikallaan värjöttely kylmettää hyvin nopeasti. Useimmiten vaelluksella myös hennommastakin tuulesta hankkiutuu mielellään metsään tai telttaan tuulensuojaan ennen ruokahetkeä, koska tuulessa syöminen on varsin ikävää.

Tarvitaanko siis vaelluksella “myrskykeitintä”, mikä ikinä sellaiseksi määritelläänkin? Ei tarvita, koska käytännössä aina tuulisella säällä hakeudutaan kiven taakse tai metsään ruokailemaan, sillä muuten vaeltaja on tiskauksen koittaessa jo hypotermian rajamailla, ja ruoasta saatava energiakin on jo kulunut vilunvärinöihin.

Kattila nuotiolla
Kovalla tuulella vaellettaessa etsitään ruoanlaitolle suojainen paikka metsämaastosta tai kiven takaa käytännössä aina.

Saako Trangiaan kaasupolttimen?

Trangiaan on saatavissa spriipolttimen tilalle myös kaasupoltin gb74. Tällöin myös siihen saa osan kaasukeittimen hyödyistä. Pelkkä Trangian kaasupoltin painaa kuitenkin 180 g. Tällä painolla saa helposti jo koko keittosetin! Lisäksi Trangian kaasupoltin on isokokoinen verrattuna päälleruuvattavaan keittimeen, joka mahtuu kattilatuet alas taiteltuna nyrkin sisälle.

Voiko Trangiaa käyttää sisällä?

Trangian käyttäminen sisällä on hieman riskialtista, sillä läikkynyt sprii voi helposti sytyttää esimerkiksi pöydän, jolla Trangia on. Tämän takia esimerkiksi autiotuvissa ei katsota hyvällä Trangian käyttämistä.

Jos sähkökatko on iskenyt ja ruoanlaitto on tehtävä spriikeittimen avulla, kannattaa se mielummin tehdä ulkona. Jos kuitenkin keittää varoituksista huolimatta sisällä, kannattaa keittimen alle laittaa palamaton alusta, vaikkapa pizzakivi. Kannattaa myös varoa, ettei sytytä liesituulettimeen kertyneitä rasvoja tuleen. Palavan spriin läikkymiseen kannattaa varautua ämpärillisellä vettä ja sammutuspeitteellä. Palava sprii ei ole rasvapalo vaan palavaa viinaa, joten sen voi sammuttaa vedellä.

Häkäriski ei ole suuren suuri yhden spriipolttimen sisällä polttamisessa, kunhan ei käytä sitä ahtaassa kopissa kuten pakettiautossa, suljetussa keittokomerossa tai kyttäyskopissa. Häkäriskin voi minimoida käyttämällä häkävaroitinta.

Miksi kannattaa valita kuitenkin kaasukeitin ja titaanikattila?

Useimmat ulkonaliikkujat eivät halua ostaa useita erilaisia keittovälineitä. Tämän takia olisi järkevää valita heti alkuun keittovälineistö, joka on moderni, kevyt, kompakti ja kestävä. Kannattaa harkita kahdesti, ennen kuin hankkii vanhan mallisen retkikeittimen, sillä monet päivittävät näitä jo saman vuoden sisällä kevyempiin versioihin, kun huomaavat ettei vaelluksella olekaan järkeä kantaa isoa metallista keittosettiä. Näin kävi aikonaan myös itselleni.

Jotta ei joudu ostamaan kahdesti, kannattaa valita kerralla hyvä. Titaanikattila on hyvä ja kestävä vaihtoehto, ja me emme edes myy muista materiaaleista valmistettuja retkikattiloita. Voit tutustua myymiimme kattiloihin täällä. Hyvä koko on yhdelle hengelle 900 ml, ja kahdelle hengelle 1300-1600 ml.

Titaanikattila on kevyt mutta kestävä vaihtoehto, minkä vuoksi suurin osa vaeltajista valitsee nykyisin sellaisen.

Evernew titaanikattila

Keittimeksi suosittelemme MSR:n Pocket Rocket Deluxe ja Pocket Rocket 2 -keittimiä. Ne ovat tällä hetkellä parhaita kaasukeittimiä mitä rahalla saa.

Meiltä löytyy myös ultrakevyt spriikeitin X-boil, jos haluat keittää spriillä. Se on erittäin kevyt ja mainiosti toimiva spriikeitin, joka ei vie käytännössä mitään tilaa rinkasta. Mielestämme se on modernimpi vaihtoehto, ja huomattavasti paremmin vaeltajalle soveltuvampi kuin Trangia. Voit tutustua muihin keittimiin täällä.

Jos kuitenkin päädyit siihen, että valintasi on Trangia, löydät sellaisen vaikkapa Motonetistä.

Varasto loppu
74,90 
Paino: 87g
Varasto loppu
49,80 
Paino: 81g
44,20 
Paino: 75g
12,90 
Paino: 7g
47,50 49,50 
Paino: 41g
63,90 
Paino: 115g
Varasto loppu
75,90 
Paino: 130g
Varasto loppu
78,50 
Paino: 99g
79,90 
Paino: 116g
45,00 
Paino: 104g
58,95 
Paino: 210g
Varasto loppu
56,95 
Paino: 141g
Pitkän vaelluksen suunnittelu – Vinkit onnistuneeseen reissuun

Pitkän vaelluksen suunnittelu ja toteutus on haastava, mutta palkitseva prosessi. Useiden viikkojen tai jopa kuukausien [...]

Vaellusvaatteiden valinta – pitkän matkan vaeltajan vinkit

Millaiset vaatteet kokenut vaeltaja valitsee? Seuraava opas on pitkän matkan vaeltaja Teemu Hartikaisen kirjoittama. Hartikaisella [...]

Kevyt teltta – tällainen toimii oikeasti Lapin olosuhteissa

Kevyt teltta on nykyaikaa. Modernilla kevyellä teltalla voi säästää merkittävän painolastin rinkasta, sillä teltta on [...]

Sitkeys eräolosuhteissa

Mitä sitkeys merkitsee eräolosuhteissa, ja miten vaeltaja voi kehittää sitkeyttään? Sitkeys jatkaa kohti päämäärää koostuu [...]

Vaativan vuorivaelluksen varusteet

Vaelsimme syys-lokakuun taitteessa 2023 Great Himalaya Trailin etapin Last Resortilta Tilman Passin (5300 m) yli [...]

Tärkeimmät korjausvarusteet vaellukselle

Pahemmastakin pinteestä voi selvitä, jos on osannut valita oikeat korjausvarusteet vaellukselle. Oppaamme kertoo, mitä korjausvarusteita [...]

20 kg, 15 kg, 8 kg – Rinkan paino viikon vaellukselle?

Mikä on järkevä rinkan paino viikon vaellukselle, ja miltä eri painoiset rinkat tuntuvat?

Kevyt rinkka – ota seuraavat 5 asiaa huomioon valinnassa

Kevyt rinkka on ehdottomasti järkevä valinta. Suurin osa vaeltajista valitsee turhan painavan rinkan, ja jo [...]