20 kg, 15 kg, 8 kg – Rinkan paino viikon vaellukselle?

Mikä on hyvä rinkan paino viikon vaellukselle? Miltä eri painoiset rinkat tuntuvat? Kuinka kevyt on kevyt, ja milloin voin kutsua itseäni kevytretkeilijäksi hyvällä omallatunnolla – ja onko sillä väliä?

Olemme kantaneet vaellusuran varrella varsin erikokoisia rinkkoja aina raskaasta ultrakevyeen. Painavimmillaan rinkka on todennäköisesti ollut armeijassa. Muistan, että sen selkään saadakseni piti ensin laittaa se selkään istualtaan, ja tämän jälkeen tuli kääntyä ensin polvilleen ennen kuin pääsi ylös. Rinkan ulkopuolella roikkuva painava radio löi muutaman kerran päähän tässä painiottelussa, mutta onneksi päässä oli kypärä. Paino oli noin 35 kiloa.

Toisessa ääripäässä on ultrakevyt juoksureppu, joka painoi noin 6 kiloa ruokineen. Juoksin sen kanssa Haltille, ja sieltä Norjan ja Kolmen valtakunnan rajapyykin kautta takaisin Kilpisjärvelle.

Miltä eripainoiset rinkat tuntuvat?

Eripainoiset rinkat tuntuvat erilaiselta. Niiden kanssa saa erilaisen vaelluskokemuksen. Ehkä suurimpana asiana muuttuu se, kuinka paljon vaelluksen aikana ehtii nähdä. Raskaan rinkan kanssa edetään hitaasti, eikä kovin pitkiä päiviä jaksa sen kanssa kävellä. Kevyen rinkan kanssa samankuntoinen ihminen tekee viikon aikana huomattavasti pidemmän kierroksen, näkee ja kokee enemmän, sekä energiaa riittää vielä Lapin ilta-auringossa vaeltamiseen.

Eri painoisten rinkkojen kanssa tuntuu suurin piirtein seuraavalta:

 • Rinkan paino 35 kg: Eteneminen on tuskallista, ja kysyy kovaa kuntoa. Päivämatkat jäävät kymmenen kilometrin tietämille, joten kovin pitkälle parkkipaikalta ei päästä.
 • Rinkan paino 20 kg: Rinkan kanssa voi jo edetä. Päivän päätteeksi on melko poikki. Matkat ovat 15-20 kilometrin välillä, mutta väliin jää usein lyhyempiä päiviä tai lepopäiviä.
 • Rinkan paino 15 kg: Askel alkaa jo kulkemaan paremmin. Rinkan pakkaamisessa on jo käytetty ajatusta. Yhden erämaa-alueen poikki pystyy jo kulkemaan ongelmitta. Päivän päätteeksi tuntuu hyvällä tavalla liikunnalliselta. Päivämatkat 25-35 km välissä
 • Rinkan paino 10 kg: Reppu tuntuu kevyeltä, ja sitä ei juuri huomaa. Reppu ei vaikuta kävelyyn juurikaan, ja sen kanssa pääsee melkein yhtä pitkälle kuin ilman. Usean sadan kilometrin seikkailut tulevat mahdolliseksi. Mahdollisuus jatkaa vaeltamista vielä iltavalossa, jos niin haluaa. Päivämatkat jopa 40 km.
 • Rinkan paino 8 kg: Reppua ei huomaa. Askellus on hyvin ketterää ylämäessäkin. Reppu ei rajoita kävelymatkan pituutta. Päivämatkat jopa 45 km.
 • Rinkan paino 6 kg: Mahdollisuus juosta rauhallista tahtia repun kanssa. Ainoastaan aerobinen kunto rajoitteena päivämatkalle. Ruokaa näin kevyessä repussa on vain muutamiksi vuorokausiksi.

Olen tavallinen pulliainen – mikä on hyvä rinkan paino viikon vaellukselle?

Olet siis lähdössä ensimmäiselle tai toiselle vaellukselle, etkä oikein tiedä kuinka paljon rinkan tulisi painaa. Hyvänä ohjenuorana on: mahdollisimman vähän. Joudut kantamaan kaiken koko ajan.

Joskus puhutaan, että rinkka saa painaa kolmasosan omasta painosta. Tämä tarkoittaa 25 kiloa 75-kiloisella miehellä. Se on rehellisesti sanottuna aika paljon vaellukselle, ja parempi ohje sotilaille, joiden ei tarvitse kävellä tavaroidensa kanssa yhtä pitkiä matkoja. Usein parempana lähtökohtana on mielestäni tähdätä 15 kilon painoon.

Jos et ole varusteita ostaessa kiinnittänyt yhtään huomioita painoon, rinkkasi painaa ehkä suurin piirtein tämän verran viikon vaelluksella:

 • Ruoka: 800 g / päivä, eli 5,6 kg
 • Kaasupatruuna: 390 g
 • Sadevaatteet: 1 kg
 • Kevytuntuvatakki: 500 g
 • Teltta: 3 kg
 • Rinkka: 3 kg
 • Makuupussi: 1 kg
 • Makuualusta: 700 g
 • Kaasukeitin ja kattila: 500 g
 • Puukko, kartta, kompassi: 500 g
 • Vaatteet nukkumiseen: 500 g
 • Muu 1 kg

Yhteensä: 17,7 kg

Tämän enempää ei kannata ottaa mukaan. Vaihtovaatteita, työkaluja ja laitteita mukaan otettaessa paino karkaa helposti kahdenkymmenen kilon huonommalle puolelle. Hyvällä harkinnalla ja muutaman varusteen päivittämisellä voit päästä 15 kilon alapuolelle, mikä todella tuntuu hartioillasi. Älä anna liian painavan rinkan estää luonnosta nauttimista!

Milloin aletaan puhumaan jo kevytretkeilystä?

Kevytretkeily tarkoittaa sitä, että vaellusvarusteiden painoon kiinnitetään enemmän huomiota. Useimmat päätyvät tälle polulle joka tapauksessa muutaman vaelluksen tehtyään, ja usein mitä kokeneempi vaeltaja, sen vähemmän reppu painaa.

Kevytretkeilylle ei ole tarkkaa painorajaa, ja usein termiä käytetäänkin vaeltajista, jotka ovat ymmärtäneet painon merkityksen ja alkaneet kiinnittää siihen systemaattisemmin huomiota.

Kevytretkeilyssä puhutaan usein rinkan peruspainosta. Tällä tarkoitetaan rinkassa olevien varusteiden painoa, josta on vähennetty ruoan, veden ja kulutustavaroiden (esimerkiksi vessapaperi ja retkikaasu) paino. Tämä siksi että kahdeksan päivän vaelluksella ruokaa on luonnollisesti enemmän mukana kuin viiden päivän vaelluksella. Ilman peruspainoa on vähän hankala puhua varustuksen painosta, koska vaelluksen pituus määrittää ruoan kautta niin paljon rinkan kokonaispainoa. 

Kevyestä repusta aletaan puhumaan alle kymmenen kilon peruspainon kohdalla, ja ultrakevyestä repusta noin viiden kilon peruspainon kohdalla. Viiden kilon kohdalla on aika hyvä optimi, ja 5-6 kiloa on tyypillinen kevytretkeilyä pidempään harrastaneen repun peruspaino. 

Rinkan paino viikon vaelluksella

Missä menee järkevän keventämisen raja?

Osa meistä on jo niin pitkällä repun keventämisessä, että lisäkevennyksiä tehtäessä tulisi tehdä kompromisseja mukavuudesta. Rinkkaa pystyy kuitenkin keventämään yllättävän paljon ilman, että se vaikuttaa mukavuuteen juuri lainkaan. Tämä saakin niin monet päivittämään varusteitaan kevyemmäksi: miksi kantaa enemmän, kun saman ominaisuuden saa kevyemmälläkin?

Jossain vaiheessa fysiikan rajat alkavat tulemaan vastaan. Tämä menee suurin piirtein 4-4.5 kilon painossa. Tätä alemmas mentäessä joudutaan jo usein tekemään kompromisseja mukavuuden suhteen, tai olosuhteiden on oltava hyvin suotuisat. Aiemmin läpikäymästämme “tavallisen pulliaisen rinkasta” on kuitenkin aika pitkä matka tähän!

Miten kevennän rinkan painoa?

Usein aloittelija pystyy karsimaan repustaan painoa erityisesti vaihtovaatteiden ja erilaisten työkalujen ja ruokailutilpehöörien määrää vähentämällä.

Säilykkeet ja alkoholi ovat toinen helppo: kannattaa ottaa vain kuivattua ruokaa ja jättää säilykkeet odottamaan seuraavaa pandemiaa. Parin oluttölkin ottaminen voi tuntua hauskalta palkinnolta illalla, mutta kymmenen kilometrin päässä olo alkaakin tuntumaan kuorma-aasilta. Myös isot kosmetiikkapakkaukset (hammastahnat, puhdistusaineet ja saippuat) on syytä jättää kotiin jo ensimmäiseltä vaellukseltaan.

Helppo ja ilmainen keino on tarkkailla vesipullossa kantamaansa veden määrää. Kerron salaisuuden: en itse kanna Lapissa vettä mukana lainkaan. Et ehkä uskalla tehdä tätä ensimmäisellä vaelluksella, mutta kannattaa kuitenkin tarkkailla kuinka usein puroja tuleekaan matkan varrella. Niitä on jatkuvasti!

Lisää helppoja vinkkejä keventämisen aloittamiseen löydät täältä. Kannattaa myös kurkata Kevyesti kairassa blogin artikkeli “Kuinka kevyt on kevyt?“.

 

279,90 
Paino: 1088g
279,90 
Paino: 1088g
7,90 
Paino: 38g

Otsalamput ja virtalähteet

Aideepen Nano säädettävä USB-nanolamppu

7,90 
Paino: 3.5g
9,80 
Paino: 24g
47,50 49,50 
Paino: 41g

Otsalamput ja virtalähteet

Nitecore NU25 UL

46,90 
Paino: 45g

Hygienia

Kula Cloth

21,80 
Paino: 14g
-35%
84,11 
Paino: 100g
-20%
170,80 
Paino: 190g
63,90 
Paino: 115g
25,90 
Paino: 68g
25,90 
Paino: 56g

Teltat ja tarpit

3F UL Gear Lanshan 2 Pro

298,50 
Paino: 915g
Varasto loppu
27,00 
Paino: 87g
Vaativan vuorivaelluksen varusteet

Vaelsimme syys-lokakuun taitteessa 2023 Great Himalaya Trailin etapin Last Resortilta Tilman Passin (5300 m) yli [...]

Tärkeimmät korjausvarusteet vaellukselle

Pahemmastakin pinteestä voi selvitä, jos on osannut valita oikeat korjausvarusteet vaellukselle. Oppaamme kertoo, mitä korjausvarusteita [...]

20 kg, 15 kg, 8 kg – Rinkan paino viikon vaellukselle?

Mikä on järkevä rinkan paino viikon vaellukselle, ja miltä eri painoiset rinkat tuntuvat?

Kevyt rinkka – ota seuraavat 5 asiaa huomioon valinnassa

Kevyt rinkka on ehdottomasti järkevä valinta. Suurin osa vaeltajista valitsee turhan painavan rinkan, ja jo [...]

Kesäkuun vaellus – milloin ja minne?

Kesäkuu on aivan parasta aikaa vaellukselle Lappiin. Se on mielestämme jopa parempaa kuin ruska-aika tai [...]

Otsalamppu – kattava valintaopas ulkoilijalle 2023

Otsalamppu on retkeilijän ja ulkoilijan tärkeä varuste. Otsalampun tarve alkaa elokuun lopulla, ja jo syyskuu [...]

Lahja retkeilijälle – Farliten joululahjaopas 2023

Joulu on tulossa! Mutta millainen lahja retkeilijälle, jolle sopivan paketin löytäminen tuntuu hankalalta? Farliten joululahjaopas [...]

Trangia – Lue tämä ennen kuin ostat

Trangia on ehkä Suomen yleisin keitin. Kerromme seuraavassa miksi se on niin kuuluisa, miten se [...]