Rinkka kevyeksi – näin aloitat helposti ja ilmaiseksi

Retkeilyvarusteiden käyttöä nuotiolla Käsivarressa

Karsiminen kannattaa

Varusteiden keventäminen kannattaa yleensä aloittaa karsimalla jo olemassa olevaa varustusta. Monella retkeilijällä on liian paljon tavaraa mukana esimerkiksi vaihtovaatteissa, keittiötarvikkeissa, työkaluissa sekä ruoassa ja vedessä.

Esimerkiksi vaihtovaatteita kannattaa harkita tarkoin ennen vaellukselle lähtiessä. Usein riittää yksi kuiva vaihtovaatekerta, jota käytetään nukkuessa. Aamulla päälle vaihdetaan vaellusvaatteet, ja retki jatkuu. Karsiminen kannattaa aloittaa vaihtohousuista, villapaidoista, paksuista sukista ja retkeilytakeista. Päälle kannattaakin valita ohuita ja nopeasti päällä kuivuvia vaatteita, jolloin erillisiä varavaatteita ei tarvita.

Keittiötarvikkeita ja keittimiä on usein mukana liikaa, ja monesti ne ovat myös melko painavia. Esimerkiksi useamman kattilan spriikeittimet, maustehyrrät ja lautassetit ovat harvoin tarpeen. Kevyt ja paljon kompaktimpi ruokatarvikesetti koostuu kevyestä noin 9 dl titaanikattilasta, lusikasta tai lusikka-haarukasta sekä kevyestä sprii- tai kaasukeittimestä.

Työkaluja on monilla mukana liikaa. Usein tämä koskee erityisesti miehiä. Monitoimityökalujen, kirveiden ja sahojen kuljettaminen joka vaelluksella ei ole tarpeellista. Usein nuotion saa tehtyä helposti myös ilman työkaluja etenkin Lapissa, jossa tuohta ja keloontuneita risuja löytyy helpommin kuin Etelä-Suomesta. Myös autiotuvilla on lähes aina kirves ja saha. Kevyellä puukolla pärjää siis usein vallan mainiosti.

Kuinka paljon ruokaa ja vettä vaellukselle?

Monilla on mukana myös usein aivan liikaa ruokaa. Tämä on alkukantaisista vaistoista johtuva varsin ymmärrettävä refleksi. Kannattaa kuitenkin miettiä kahdesti, ennen kuin pakkaa vielä toisen hätäruoan lisäannoksen reppuunsa. Usein kotiin tuodaan retkiruokia, jotka ovat saaneet sadan kilometrin lenkin välissä.

Veden kantaminen on toinen alkukantaisista syistä johtuva yleinen refleksi. Lapissa vaeltavan ei tarvitse kuin avata silmänsä, sillä vettä on käytännössä joka paikassa. Usein vettä ei tarvitse kuljettaa lainkaan, vaan tyhjää pulloa kantamalla säästää kilon painosta aivan ilmaiseksi!

 

Kolme isoa – teltta, rinkka ja makuusysteemi

Usein rinkkaa kevennettäessä kannattaa keskittyä alkuun kolmeen isoon varusteeseen. Näitä ovat majoite, itse rinkka sekä makuusysteemi eli makuupussi ja -alusta. Nämä varusteet ovat usein painavimmat varusteet, jotka vaeltajalla ovat mukana. Useimpien on helppo tiputtaa näistä varusteista useita kiloja.

Kevyeksi majoitteeksi monet valitsevat Suomessa vaellussauvojen varaan pystytettävän teltan tai pyramiditarpin. Lisäksi kevyitä majoitteita ovat mm. yksinkertaiset laavukankaat sekä kevyet kupoli- ja tunneliteltat. Moderneilla teltoilla päästään tyypillisesti noin kilon painoluokkaan mukavuuden tai tuulenkestävyyden liiaksi kärsimättä.

Rinkasta painon pudottaminen on usein melko vaivatonta. Modernit kevyet rinkat kantavat mukisematta vaelluksella tarvittavat varusteet, mutta ovat painoltaan kilon luokassa. Kun tätä vertaa monien perinteisten rinkkojen kolmen-neljän kilon painoon, on modernimpi rinkka helppo valinta. Usein keventämisen alkuvaiheessa kannattaa valita hieman tilavampi kevytrinkka, koska vanhat varusteet vievät hieman enemmän tilaa. Kokemuksen karttuessa rinkka usein pienenee. Hieman isompi rinkka säilyy kuitenkin hyödyllisenä pidemmillä vaelluksilla, talvella ja esimerkiksi packraftin kuljetuksessa.

Kevyt makuupussi ja -alusta

Makuupussiksi kannattaa valita laadukas untuvapussi. Untuva on kevyempi kuin vastaavan lämpöinen kuitupussi. Suosittelenkin satsaamaan heti untuvaiseen makuupussiin ja säästämään tarvittaessa oikeastaan kaikissa muissa varusteissa.

Monet kevyellä repulla vaeltavat valitsevat myös retkipeiton. Siinä makuupussin selän alle jäävä osa on eliminoitu, sillä kasaan painuneena se ei oikeastaan lämmitä. Retkipeitossa ei myöskään ole huppua, joten useimmat käyttävät sen kanssa hupullista kevytuntuvatakkia nukkuessaan.

Makuualustaksi hyvä valinta on ilmatäyteinen kevyt alusta. Esimerkiksi Therm-A-Restin alustat ja Nemo Tensor-alustat ovat suosittuja. Myös solumuovinen alusta on toimiva esimerkiksi nuotiolla loikoiltaessa, mutta ei aivan yhtä pehmeä ja lämmin kuin ilmatäytteinen. Useimmille aikuisille solumuovi onkin pitkässä juoksussa turhan epämukava.

Vaelluskengät vai kevyet polkujuoksukengät?

Ennen monet vaelsivat vaelluskengissä tai saappaissa. Vanhan sanonnan mukaisesti kuitenkin kilo kengissä vastaa viittä repussa. Tämä tarkoittaa sitä, että kenkien painolla on yllättävän iso merkitys, sillä ne ovat pitkän vipuvarren päässä.

Vaelluskengät vai polkujuoksukengät?

Kannattaakin rohkeasti kokeilla polkujuoksukengillä vaeltamista. Ne ovat vaelluskenkiä paitsi kevyempi, myös edullisempi vaihtoehto. Kengät toki kastuvat, mutta se ei haittaa. Varpaat pysyvät kyllä vaeltaessa lämpimänä! Tämän toteaminen ei ole enää uskon asia. Sen verran monia polkujuoksukengillä vaeltajia tulee erämaassa nykypäivänä vastaan, että vaelluskengät alkavat jäädä kakkoseksi. 

Polkujuoksukengillä vaeltaminen vapauttaa myös märkien kohtien välttelyltä, koska ne ovat jo valmiiksi kosteat. Tämä helpottaa paljon suomalaisessa soisessa erämaassa vaeltamista. Ja puroa ylittäessä ei tarvitse riisua kenkiä – sen kuin marssii rohkeasti yli!

 

Katso myös blogitekstimme Mitä kevytretkeily tarkoittaa?

Lisätietoja keventämisen aloittamisesta myös mainiossa Kevyesti Kairassa -blogissa: Kevytretkeilyn perusteet osa 2 – mistä aloittaa?

Takaisin etusivulle

Rinkat ja laukut

Nitecore NPP40 Sacoche

15,90 

Otsalamput ja virtalähteet

Nitecore NB10000 Gen 2

67,30 
Varasto loppu
43,90 
7,90