Kiinnostaako rinkan keventäminen tulevan sesongin retkille, mutta et tiedä mistä aloittaa? Tässä muutamia vinkkejä omista suosikkituotteistamme. Nämä ovat sellaisia, joita käytämme itsekin vaelluksella, ja näitä löytyy myös useiden muiden kokeneiden vaeltajien repuista.
Jos olet uusi rinkan keventäjä, katso ensin artikkelimme: Mitä kevytretkeily tarkoittaa? Se antaa yleiskuvan siitä, mihin kevytretkeilijät pyrkivät ja hieman sen hyödyistä.
Katso myös opas Rinkka kevyeksi – näin aloitat helposti. Se antaa helpot ensiaskeet siihen, miten rinkkaa voi keventää, ihan ilmaiseksi!
Jos haluat paremmin ymmärtää kuinka kevyt oikein on kevyt, kurkkaa kirjoituksemme 20 kg, 15 kg, 8 kg – Rinkan paino viikon vaellukselle?
Paljon enemmän tietoa ja vinkkejä löytyy myös kirjasta Kevytretkeilijän opas, joka antaa huomattavan laajemman kuvauksen kevytretkeilyn mielenkiintoisesta maailmasta. Suosittelemme kirjaa kaikille vaeltajille!
Ruokailu
Ensimmäinen hyvä ja helppo päivitys on ruokailusetti. Titaanikattila, kevyt kaasukeitin ja kevyt lusikka on tavallinen kevyt vaeltajan keittovarustus. Nämä ovat kaikki pitkäikäisiä investointeja, jotka kestävät retkillä vuodesta toiseen.
Suosittelemme Evernewn 900 ml titaanikattilaa, joka on usein sopiva koko yhden hengen kattilaksi. Everenewn kattilat ovat kestäviä, laadukkaita ja kevyitä. Titaanikattilaa voi käyttää myös nuotiolla. Hieman pienempi kattila on sopiva jos syöt pääasiassa retkiruokia, joihin lisätään vain vesi. Kahdelle hengelle suosittelemme 1300-1600 ml titaanikattilaa, johon mahtuu reilumpi määrä sapuskaa.
Kaasukeitin on usein hyvä ratkaisu keittimeksi. Tällä hetkellä suosituin keittimemme on Pocket Rocket Deluxe, joka on myös Backpackinglight.comin laajan keitinvertailun voittaja – ja myös keitin, joka on useasti omilla vaelluksillamme mukana.
Ultrakevyistä kaasukeittimistä myynnissämme on klassikko BRS 3000T.
Monet harkitsevat Trangian korvikkeeksi kevyempää spriikeitintä, ja siihen erinomaisen suosittu vaihtoehto on ollut X-Boil, joka melkeinpä katoaa repun uumeniin kun se ei ole käytössä.
Aterin on hyvä pitää yksinkertaisena. Alumiini ja titaani ovat molemmat hyviä vaihtoehtoja. Lempparimme on Sea to Summit Alphalight Spoon Long, jolla soppaa saa lusikoitua syvemmistäkin astioista kuten retkiruokapussista ilman käsien sotkeentumista. Titaanilusikat ovat toinen, hieman kestävämpi vaihtoehto, mutta Alphalight on kevyenä ja yksinkertaisena varsin pätevä hintaansa nähden.
Nukkuminen
Supersuosioon nousseet Enlightened Equipmentin retkipeitot jatkavat menestystään tänäkin vuonna. Suosittelemme tarkastamaan esimerkiksi Enigma– ja Revelation-peitot. Oma suosikkimme on Enigma, mutta Revelationilla saa hieman lisää säätövaraa eri lämpötiloihin. Valinta on sinun!
Makuupussien ja retkipeittojen painot lähestyvät jatkuvasti toisiaan. Tämä johtuu siitä, että markkinoille on tullut huippulaadukkaita ohuilla kankailla varustettuja makuupusseja. Makuupussi on hupun ja suljetun selän takia aina hieman lämpimämpi kuin retkipeitto etenkin kylkinukkujalla, jolla kyljen alle litistyvän “tehottoman” untuvan määrä on melko pieni.
Suosikkipussimme ja myös asiakkaiden suosikki on Sea to Summitin Spark SpIII, jossa on 430 grammaa huippulaatuista untuvaa. Tämä on reippaasti pussin 665 gramman kokonaispainoon nähden. Reilulla untuvamäärällä saavutetaan -2 comfort-arvo, jolla oikeasti tarkenee syysvaelluksella pohjoisessa. Pussin kankaat ovat ultrakevyet, mutta vetoketju on kuitenkin riittävän pitkä jotta pussin saa auki kesäyönä tai autiotuvan lämmössä.
Naisille Sparkista on myynnissä naisten versio Flame FmIII. Flame on naisen vartalolle paremmin muotoiltu, ja sen -4 comfort-arvo on reilun lämmin. Ei enää viluisia telttöitä!
Tyynyksi kannattaa valita Sea to Summitin Aeros Ultralight, joka on Farliten suosituimpia tuotteita. Se onkin ylivoimainen kevyt retkityyny yksinkertaisella toiminnallaan: laadukkaat materiaalit, yksinkertainen venttiili, hyvä toimintavarmuus ja mukavat unet. Aeros-tyynyissä ei tunnu esiintyvän samanlaisia delaminoitumisongelmia kuin joidenkin muiden merkkien tyynyissä, jotka ajan myötä pullistuvat rantapalloksi.
Tämä tyyny on myös Farliten väellä mukana jokaisella retkellä. Regular-koko soveltuu useimmille, ja Large kyljellään nukkuville harteikkaille henkilöille.
Elektroniikka
Retkeilijän peruselektroniikka on puhelin, otsalamppu ja näille virran varmistava varavirtalähde. Puhelin kannattaa pitää mukana ja ladata siihen karttasovellus helpottamaan suunnistamista. Esimerkiksi apit Jahtikartat, Karttaselain, Oruxmaps ja Locus Map on todettu toimiviksi.
Otsalamppu on mukana useimmiten. Keskikesän yöttämässä yössä sitä ei välttämättä tarvita, joskin autiotuvan sisällä voi pilvisinä päivinä olla valoisan aikaankin pimeää. Ruskavaelluksella otsalamppu on hyvin tarpeellinen.
Ylivoimaisesti suosituin otsalamppu kevyellä repulla vaeltavien keskuudessa on Nitecore NU25 UL, ja sitä myös suosittelemme itse. NU25 UL on hyvä yhdistelmä keveyttä, valovoimaa, hyvää akunkestoa ja käytettävyyttä. NU25 UL:ssä on oma akku, jonka voi ladata suoraan USB-varavirtalähteestä.
Varavirtalähde ei ole pakollinen, mutta useimmilla se on mukana jos puhelimen akku vahingossa lopahtaa. Vaeltajien varavirtalähteistä on tehty kattava 115 virtapankin vertailu, jonka ykkönen on niin ikään Nitecoren NB10000. Tämä virtapankki pakkautuu myös omiin reppuihimme.
Rinkat
Rinkan valinnalla on helppo säästää merkittävästi painoa. Pidämme valikoimissa Bonfuksen rinkkoja, jotka ovat käsintehtyä rinkkamaailman high-techiä. Niissä käytetään Ultra 200 -kangasta, joka on tämän hetken paras rinkkamateriaali. Keventämistä aloitteleville ja enemmän tavaraa tai ruokaa kuljettaville soveltuu Framus 58L, jossa on tilaa enemmän. Ultrakevyiden rinkkojen aatelia on tukirangaton Saccus 48L, joka on toinen erinomainen valinta. Bonfuksen rinkat ovat tämän hetken parhaista parhaimpia, joten valintaa ei tule katumaan.
Toinen suosikkimme on Granite Gearin Crown3 60, joka on ehkä monipuolisin vastaan tullut rinkka. Tämän ansiosta se on päässyt retkillemme mukaan useimmin, ja on ollut mukana varsin monella vaelluksella jokaisena vuodenaikana. Sen muunneltavuus on huippuluokkaa, ja lisäksi isoja varusteita saa kiinnitettyä hyvin joustavasti myös rinkan ulkopuolelle. Rinkasta on myös naisten versio.
Ultrakevyelle vaeltajalle kulttimerkki Pa’lanten rinkat ovat erittäin hyvä vaihtoehto. Jos juoksuvaellus kiinnostaa, erityisesti Pa’lante Joey on reppu, jota kannattaa vakavasti harkita!
Pikkutuotteet joita asiakkaat ostavat
Melkeinpä joka toiseen ostoskoriin päätyy CuloClean -retkibidee sekä Nylofume-pusseja. Molemmat ovat erinomaisia pikkutuotteita, jotka ovat passeleita lähes jokaiseen rinkkaan. Aika monille on tarttunut mukaan myös ultrakevyt hyttyshuppu hyttysajan vaelluksia silmällä pitäen.
Naisvaeltajien keskuudessa ylivoimainen suosikkimme on Kula Cloth -pyyhe, joka ratkaisee retkihygieniaan liittyvät haasteet varsin fiksulla tavalla.
Korjausvarusteista suosittelemme oikeastaan jokaisen retkeilijän korjauspussiin Tenacious Tape -teippiä ja Aquasure-liimaa kätevissä pienissä annospakkauksissa.
Vaatteet ja teltat
Kannattaa myös kurkistaa valikoimamme ultrakeveitä naisten– ja miesten vaatteita. Näistä suosittuja ovat erityisesti Darn Toughin Light Hiker -sukat ja Montanen kevyet retkeilyvaatteet.
Valikoimissa on myös ultrakeveitä telttoja ja tarppeja. Erityisesti Lanshan 1 Pro ja Lanshan 2 Pro -teltat ovat kestosuosikkeja hyvän hinta-laatusuhteensa ansiosta.
Lisää tuoteryhmiä tulee koko ajan, muista tsekata uutuudet Farliten sivuilta tai liity uutiskirjeemme tilaajaksi!
Artikkelissa mainittuja tuotteita
Hygienia
Ruokailuvälineet
Keittimet
Kuivapussit ja rinkan sisäpussit
Retkityynyt
Keittimet
Kattilat
Otsalamput ja virtalähteet
Aikaisempi alin hinta: 63,90 €.
Kirjat
Makuupussit ja retkipeitot
Makuupussit ja retkipeitot
Teltat ja tarpit